Margriet logo
Ernst Daniël Smid gaat weer optreden
 Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

Ernst Daniël Smid gaat weer optreden na hersenoperatie

Operazanger Ernst Daniël Smid (69) heeft de ziekte van Parkinson en stopte daarom met optreden. Dankzij een operatie gaat het weer een stuk beter met de zanger. Afgelopen december gaf hij al aan dat hij weer aan optreden dacht en nu is het eindelijk zover: op 29 mei treedt hij twee keer op in AFAS Live in Amsterdam.

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een deel van de cellen in de zwarte kern van onze hersenen beschadigd raakt en afsterft. Hierdoor kunnen allerlei klachten optreden. Denk bijvoorbeeld aan de bekende trillingen, maar ook pijn, een slechte stoelgang, slaapproblemen en stemmingsstoornissen.

Ziekte van Parkinson

Ernst Daniël Smid kreeg door de ziekte van Parkinson last van ernstige trillingen en had moeite met praten. De zanger onderging een hersenoperatie die de klachten van de aandoening zouden moeten verminderen en dat heeft gewerkt. Ernst Daniël heeft op dit moment een stuk minder last van de aandoening. De operatie die hij onderging heet Deep Brain Stimulation: een ingrijpende behandeling waarbij permanente elektroden in het brein geplaatst worden. Deze elektroden worden geplaatst in bepaalde hersenkernen, waar ze constant elektrische signalen afgeven. Dit zijn een soort prikkels die de verkeerde signalen onderdrukken. Deze kunnen klachten als spraakproblemen, spierkrampen en trillingen laten afnemen of zelfs laten verdwijnen.

Ernst Daniël Smid vertelde vorig jaar aan Margriet dat de operatie aansloeg: “Ik ben herboren,” zei hij toen. “De ziekte is niet te genezen, maar deze operatie heeft me wel mijn leven teruggegeven. Ik kan weer normaal praten, zingen, fietsen, autorijden en ook redelijk schrijven en typen. Dat waren allemaal dingen die ik was kwijtgeraakt door mijn ziekte. Ik zie het echt alsof ik een tweede verjaardag heb gekregen; de eerste is op 6 mei 1953 en de tweede op 12 juli 2022.” Benieuwd naar het hele interview met Ernst Daniël Smid en Linda Hakeboom? Je leest het hier: Ernst Daniël Smid en Linda Hakeboom over het afgelopen jaar: ‘Ik ben herboren’.

Comebackconcert

Dat de operatie zijn vruchten heeft afgeworpen, blijkt wel nu Ernst Daniël weer gaat optreden. Na zijn operatie is hij gerevalideerd en nam de operazanger zangles en zong hij met zijn dochter Coosje. “Ik durfde zelfs weer te dromen van een groots concert en die wens gaat nu in vervulling,” aldus de zanger in de aankondiging van het optreden. “Ik ben een gelukkig man.”

Tijdens de concerten op 29 mei zal Ernst Daniël Smid bekende nummers van artiesten als Ramses Shaffy en Frank Sinatra zingen. Hij brengt ook musical- en filmmuziek ten gehore. Onder anderen dochter Coosje en The Voice of Holland-winnares Pleun Bierbooms doen mee aan het concert.

Bron | ANP

Nynke KooyMarloes Bosch

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden