Margriet logo
null Beeld

Een coronavaccin werkt mogelijk niet goed bij ouderen

Er wordt hard gewerkt aan een coronavaccin. En hoewel daar veel hoop op is gevestigd, blijkt nu dat het coronavaccin mogelijk niet goed bij ouderen werkt. Terwijl dit natuurlijk juist een kwetsbare doelgroep is. Dít is de reden waarom dat toch niet per se een groot probleem hoeft te zijn.

Een professor Vaccinologie legt uit waarom een goed vaccin niet altijd honderd procent hoeft te werken.

Coronavaccin werkt mogelijk niet goed bij ouderen

In de zoektocht naar hét coronavaccin zijn al heel wat soorten afgevallen. De grootste kanshebbers zijn nu nog in de race. Maar dat betekent dus niet dat dit een coronavaccin gaat zijn dat voor elke doelgroep even goed werkt. Volgens professor immunologie Arne Akbar van UCL zou het coronavaccin, dat hopelijk nog vóór een tweede golf op de markt komt, mogelijk minder goed werken bij ouderen. Dit heeft te maken met het feit dat hen immuunsysteem minder goed werkt, waardoor zij meer kans lopen op ontstekingen in het lichaam. Daarom zouden ze, naast het coronavaccin, ook nog een soort ontstekingsremmer nodig hebben. Toch is het niet zo dat het coronavaccin daarom niet goed genoeg is. Volgens de professor is ook een vaccin dat alleen jongere doelgroepen helpt effectief, omdat zij hierdoor niet besmet kunnen raken en het virus niet verder kunnen verspreiden. Op die manier blijven ouderen toch beschermd.

Lees ook: Coronavaccinatie: eenmalig of elk jaar weer een prik?

Een effectief coronavaccin

Volgens professor Vaccinologie Sarah Gilbert, die het vaccinonderzoek aan de Universiteit van Oxford leidt, is geen één van de vaccins die tot nu toe worden ontwikkeld helemaal perfect. Maar ook is dit volgens haar niet per se nodig. Al bij een accuraatheid van vijftig procent kan de bevolking goed worden beschermd, omdat het besmettingsgevaar daardoor ook voor andere doelgroepen afneemt. Zodra het coronavaccin er is, dat vooral voor een jongere doelgroep werkt, kan worden onderzocht hoe dit ook voor ouderen effectief kan zijn. Daarnaast moet, volgens professor Akbar, ook meer onderzoek komen naar hoe het immuunsysteem bij ouderen precies verzwakt, zodat dit in de toekomst hopelijk kan worden aangepakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Guardian

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden