Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Duitse virologen: ‘Kinderen mogelijk net zo besmettelijk als volwassenen’

Kinderen kunnen wel eens net zo besmettelijk zijn als oudere leeftijdsgroepen, en het coronavirus dus even makkelijk en snel verspreiden. Dat zegt een Duitse onderzoeksgroep onder leiding van topviroloog Christian Drosten.

Al sinds de uitbraak van het coronavirus bestaat er onduidelijkheid over de mate waarin kinderen het virus kunnen overbrengen. Ook dit Duitse onderzoek is volgens andere specialisten niet waterdicht, en daarom hebben zij hun twijfels bij de conclusie.

Virusdeeltjes

De Duitse onderzoekers hebben bij ruim 3700 coronapatiënten monsters afgenomen, om te meten hoeveel virusdeeltjes zij in de luchtwegen hadden. De conclusie is dat dat aantal bij alle leeftijdsgroepen ongeveer hetzelfde is, en kinderen het virus dus net zo makkelijk kunnen overbrengen als volwassenen. Daarom raadt het team van Duitse virologen aan de scholen en kinderdagverblijven voorlopig nog dicht te houden. Anders dan wat de Nederlandse overheid heeft besloten.

Lees ook

Dít moet je volgens een specialist doen als je milde coronasymptomen hebt

Twijfels

Maar andere specialisten, waaronder ook de experts in Nederland, hebben hun twijfels bij dit onderzoek. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning, die werkt bij het UMC Utrecht, zegt tegen RTL Nieuws dat de scholen niet dichtgehouden hoeven worden door deze ontdekking. Het is namelijk gedaan onder kinderen die én positief getest waren, én symptomen van het virus hadden. "Die kinderen mogen überhaupt niet naar de opvang of op school. Bovendien zijn er maar heel weinig kinderen met het virus én symptomen”, zegt ze.

Gevallen waarin kinderen ernstig ziek worden, blijven wereldwijd zeldzaam. Volgens de Vlaamse microbioloog Herman Goossens is er nog geen één studie die aangetoond heeft dat een kind een volwassene besmet heeft. Daarom wordt er door de meeste specialisten nog altijd van uitgegaan dat het coronavirus mínder besmettelijk is bij kinderen.

Symptomen

Ook Marion Koopmans, hoogleraar en hoofd virologie aan het Erasmus MC, vindt de conclusie van haar Duitse collega’s opvallend. "Er zitten maar heel weinig kinderen tussen alle in Berlijn positief geteste personen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Als zij het virus hebben, is dat wel in dezelfde hoeveelheid, maar dat zegt niet alles over de besmettelijkheid. “Om iemand te besmetten heb je ook symptomen nodig", zegt Koopmans. "Alles bij elkaar lijken kinderen toch echt minder bij te dragen aan de verspreiding van het virus."

Nederlandse scholen open

De Nederlandse experts denken dan ook dat het niet nodig is om basisscholen en kinderdagverblijven langer dan tot 11 mei dicht te laten, helemaal niet als er nog beperkende maatregelen gelden. "Elke versoepeling die je doorvoert zorgt voor verspreiding van het virus. Daarom moet je dat stap voor stap doen en heel goed monitoren”, zegt Koopmans tegen NOS.

Het Outbreak Management Team (OMT), de groep van deskundigen die het kabinet adviseert rondom de crisis, zei eerder al dat het openen van de scholen niet zonder risico of onzekerheden is. Daarom blijven ze de ontwikkelingen ná 11 mei dan ook op de voet volgen, en maken op basis daarvan nieuwe beslissingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, RTL Nieuws, HLN

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden