Margriet logo
Paspoort Nederland Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dubbele nationaliteit en paspoort verloren? Terugvragen kan

Alle Nederlanders met een dubbele nationaliteit die de afgelopen twintig jaar hun Nederlandse paspoort verloren omdat ze te lang in een ander land woonden, kunnen dit paspoort terugvragen. Tot nu toe was dat nog niet mogelijk. Margriet legt uit hoe het zit.

Heb je een dubbele nationaliteit en heb je meer dan dertien jaar buiten Nederland of de Europese Unie gewoond? Dan geldt op dit moment de regel dat je in dat geval je paspoort kwijtraakt. Op de website van Rijksoverheid staat vermeld dat je je Nederlanderschap behoudt als je je paspoort op tijd verlengt of een verklaring van bezit van de nationaliteit aanvraagt. Staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid wil Nederlanders die hun nationaliteit vanwege een lang verblijf in het buitenland na 2003 hebben verloren nu de mogelijkheid geven om opnieuw staatsburger te worden. Ze krijgen daarvoor twee jaar de tijd.

Niet op de hoogte

Nederlanders met een dubbele nationaliteit die in het buitenland wonen, zijn vaak niet op de hoogte van het verlies van hun Nederlanderschap. In 2016 concludeerde de Nationale Ombudsman na onderzoek dat de overheid geëmigreerde burgers daarover beter moet informeren, want het verliezen van een Nederlands paspoort kan grote gevolgen hebben. Zo moeten oud-Nederlanders die langer dan drie maanden in Nederland willen blijven een verblijfsvergunning aanvragen en wordt het verlenen van mantelzorg aan familieleden in ons land een stuk lastiger.

Het kabinet werkt op dit moment aan een wetsvoorstel om dit te veranderen. Wel is deze nieuwe regel alleen voor Nederlanders die sowieso al een dubbele nationaliteit hadden. Bijvoorbeeld omdat ze met twee nationaliteiten zijn geboren of omdat ze de nationaliteit van een echtgenoot hebben aangenomen. De basisregel dat je je Nederlandse paspoort verliest als je vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt, blijft bestaan.

Ouderwets

Stichting Goed Grenzeloos onder een dak, die de belangen behartigt van Nederlanders in het buitenland, laat weten teleurgesteld te zijn over het voorstel van de staatssecretaris, aldus de Volkskrant. Volgens de organisatie is de regel erg ouderwets. “In de moderne wereld hebben mensen nou eenmaal veel bindingen met moeder- en vaderland. We hebben soms twee of meer landen lief, en we willen aan twee of meer landen kunnen bijdragen,” laat de stichting in een reactie weten. Verder wilt de stichting dat de regel voor meer groepen gaat gelden. Nederlanders die na 1985 hun Nederlanderschap verloren, zouden daarom ook een aanvraag moeten kunnen doen voor het herkrijgen van het Nederlanderschap.

Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden