Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die vanaf woensdagavond gelden

Het coronavirus grijpt flink om zich heen tijdens deze tweede golf. De persconferentie van dinsdagavond was dan ook niet mild. Vanaf woensdagavond geldt een gedeeltelijke lockdown met belangrijke nieuwe coronamaatregelen.

En die maatregelen "gaan pijn doen", gaf premier Mark Rutte toe voordat hij ze opsomde in de persconferentie van 13 oktober.

Nieuwe coronamaatregelen per 14 oktober 2020

De nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf woensdagavond 22.00 uur. Ze focussen zich er vooral op het aantal sociale contacten en reisbewegingen zo beperkt mogelijk te houden. Houd je je hier niet aan, dan riskeer je boetes. Alle regels op een rij:

1. Het kabinet wil een uitbreiding van de mondkapjesplicht en geeft tot die tijd een dringend advies af

Het kabinet gaf een paar weken terug het dringende advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Van dat dringende advies wil het kabinet nu een verplichting maken. Die mondkapjesplicht gaat waarschijnlijk pas per 1 november in, want het moet er juridisch nog doorkomen. Tot die tijd geldt dus een ‘dringend advies’. Dit geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ook op scholen (alleen tijdens de les mag het mondkapje af).

2. In een binnenruimte mogen maximaal dertig mensen samen zijn

En daar geldt geen uitzondering meer voor. Kinderen tellen hierbij ook mee. Belangrijk om te weten voor bijvoorbeeld een bruiloft of begrafenis. Een belangrijke voorwaarde is dat de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden.

3. Buiten of in een publieke binnenruimte afspreken mag met maximaal vier personen

Wil je naar de bioscoop? Dan kun je dus met maximaal drie vriendinnen van je gaan, of alle mensen die bij jouw huishouden horen. Samen buiten hardlopen? Ook dat mag je dus met een beperkt groepje van vier personen in totaal doen.

4. Cafés en restaurants moeten volledig dicht

Uit eten gaan zit er de komende tijd niet in. Cafés en restaurants moeten hun deuren sluiten, naar verluidt voor ten minste twee weken lang. En nee, een warme chocolademelk op een terras drinken mag ook niet. Wat wel mag, is eten afhalen (en natuurlijk ook eten bestellen en thuis laten bezorgen). Alleen voor cafés en restaurants bij hotels, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check geldt een uitzondering: zij mogen voor gasten en bezoekers wel geopend blijven.

5. Na 20.00 uur mag er geen alcohol en softdrugs verkocht worden

Wil je een flesje wijn of kratje bier halen in de supermarkt, dan zul je dat vóór 20.00 uur moeten doen. Voorlopig is de verkoop van alcohol en softdrugs tussen 20.00 uur en 07.00 uur namelijk verboden. Je mag het dan ook niet bij je hebben op straat en gebruiken op openbare plekken.

6. Winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur dicht

Koopavonden zijn voorlopig even verleden tijd. Winkels moeten namelijk uiterlijk om 20.00 uur de deuren sluiten. Supermarkten uitgezonderd: die mogen tot 22.00 uur open blijven.

7. Teamsporten voor mensen ouder dan achttien jaar zijn verboden

Er mocht al geen publiek meer bij sporttrainingen en -wedstrijden komen kijken. Maar vanaf nu mogen die trainingen en wedstrijden voor volwassenen überhaupt niet. Sporten mag alleen op anderhalve meter afstand van anderen. Alleen, of in een team van maximaal vier mensen. De sportkantines, douches en kleedkamers moeten worden gesloten. De sportregels gelden niet voor kinderen tot achttien jaar; zij mogen wel in grotere teams sporten en wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.

8. Alle evenementen worden verboden

Van openluchtconcerten tot buurtborrels en van theaterfestivals tot kermissen: voorlopig gaan die niet door. Musea, pretparken en dierentuinen blijven wel geopend, met de nodige regels en beperkingen zoals een maximum aantal bezoekers en tijdslots. Wat betreft bruiloften en begrafenissen, lees punt twee.

Basisregels coronavirus

Naast deze nieuwe coronamaatregelen gelden nog altijd een aantal basisregels wat betreft het coronavirus:

  • Houd anderhalve meter afstand van anderen
  • Was vaak je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Blijf bij klachten thuis en laat je testen
  • Vermijd drukke plekken
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan

Op (herfst)vakantie

Ook gaf premier Rutte nog advies over op vakantie gaan ten tijde van corona. Over specifiek een buitenlandse herfstvakantie, benadrukte hij: "Ga sowieso nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies." Ga je op vakantie in eigen land? Blijf dan zo veel mogelijk op je vakantieadres, houd uitjes zo beperkt mogelijk. En houd je op elke bestemming aan de bovengenoemde maatregelen.

Bron | Rijksoverheid

Beeld | iStock

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden