Dít is waarom we juist met Pasen eieren eten
Elk jaar gaan er met Pasen kilo’s eieren doorheen. Of het nou gaat om de hartige, oorspronkelijke variant of die van chocolade. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom we juist met Pasen zo veel eieren eten?
De combinatie eieren en Pasen is op twee manieren te verklaren. Ten eerste, stelt cultuurtheoloog Frank Bosman, omdat eieren een teken zijn van vruchtbaarheid. “We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan. En wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?” legt hij uit aan de NOS. Dit zou volgens hem ook de reden zijn dat we tijdens deze feestdag chocolade-eitjes verstoppen. “Vroeger verstopten we echte eieren op de akkers, of beter gezegd: eieren werden begraven. Het idee daarachter was dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden. Het was een soort van gebed. Een manier om af te dwingen dat er weer nieuwe gewassen zouden gaan groeien.”
Oude, overgebleven eieren
De eieren zijn ook vanuit een andere gedachte te verklaren, namelijk dat er met Pasen een einde kwam aan de vastentijd. Tijdens de vasten mochten mensen geen vlees, eieren en zuivelproducten eten. Aangezien kippen vanaf het moment dat de dagen langer worden weer eieren leggen, hadden zich aan het eind van deze periode flink wat eieren verzameld. De oude, overgebleven eieren werden niet meer opgegeten maar versierd.
Wedstrijdje om het mooiste ei
Het chocolade paasei is in de achttiende eeuw bedacht door Parijse banketbakkers. De Franse lekkerbekken waren op zoek naar een luxe variant van een ei en maakten zoete paaseieren in een eivormige mal. Sommige chocolatiers hielden wedstrijden wie het mooiste ei kon maken, waardoor de paaseieren steeds uitbundiger werden.
Daar komt de paashaas
Veel kinderen groeien op met het verhaal dat paaseieren worden verstopt door de paashaas. Deze traditie stamt waarschijnlijk uit de veertiende eeuw. In Duitsland geloofde men van oudsher in de godin Eastra, de godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Zij verscheen elk voorjaar in de vorm van een haas. Bovendien maken hazen vaak een slaaphol voor de winter waarin vogels na verloop van tijd hun nestjes bouwen. Zo werd de haas gelinkt aan Pasen en aan eieren. Door de mix van volksverhalen en christelijke elementen ontstond de legende dat Eastra tijdens Pasen terugkwam op aarde om eieren te leggen. De Engelse benaming voor Pasen – Easter – komt waarschijnlijk van de naam van deze godin.
Bronnen| NOS, Quest, infonu.nl
Beeld| iStock