Margriet logo
null Beeld

Dit is waarom je morgen iets roods zou moeten dragen

Morgen is het 29 september, en dan is het zoals ieder jaar Dress Red Day. De dag dat heel Nederland rood kleurt en iedereen een rood kledingstuk uit de kast trekt. De reden? Door rood te dragen staan we samen met de Hartstichting stil bij hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Want hoewel we steeds meer te weten komen over hart- en vaatziekten bij vrouwen, worden de symptomen nog steeds vaak (te) laat herkent.

Dress Red Day

Dress Red Day - ook wel Draag Rood dag genoemd - is een dag die door de Hartstichting in het leven is geroepen. Het is daarmee ook dé dag waarop je even niet hoeft na te denken wat voor kleur je gaat dragen, want dat staat al vast! Naast dat rood een prachtige herfstkleur is, heeft het op deze dag ook nog een andere functie.

Door ieder jaar aandacht te besteden aan hart- en vaatziekten tijdens Dress Red Day, wordt ieder mens weer even bewust van hoe belangrijk een goede gezondheid van het hart is. Het doel van de Hartstichting is om op deze dag meer aandacht te creëren voor de kwaliteit van onderzoeken en de kennis en alertheid van artsen te vergroten. Dress Red Day staat voornamelijk in het teken van vrouwen, maar dit betekent niet dat alleen vrouwen op deze dag rood dragen. Ook mannen kunnen op deze dag hun steentje bijdragen door iets roods aan te trekken, of dit nu een rode trui is of rode sokken zijn.

Hart- en vaatziekten

In Nederland komen er jaarlijks veel hart- en vaatziekten voor. Volgens de Hartstichting zijn er op dit moment zo’n 1,55 miljoen mensen in ons land die met hart- of vaatziekten kampen. Bijna de helft daarvan is vrouw. Bij vrouwen zijn de klachten vaak minder duidelijk dan bij mannen. De klachten bij vrouwen kunnen namelijk meerdere oorzaken hebben, waardoor de juiste diagnose vaak te laat wordt gesteld. Om dit te voorkomen is Dress Red Day in het leven geroepen.

Lees ook:

Vanaf déze leeftijd is jaarlijks je bloeddruk laten meten raadzaam

Rode accessoires

Je kunt het zo opvallend aanpakken als je zelf wilt. Van een rode blouse tot een simpel accessoire. Denk bijvoorbeeld aan rode nagels. Heb je nog een rood potje nagellak in de kast staan? Dan komt deze goed van pas. Als je geen rode kleding of rode nagellak in huis hebt kun je ook altijd nog rode make-up, sierraden, sjaals of schoenen dragen. Met iedere rood accent kun je al je steentje bijdragen op Dress Red Day.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | de Hartstichting

Beeld | iStock

Manon Maas

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden