Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je horoscoop bijna altijd klopt

Horoscopen, je kunt geen krant, tijdschrift of online magazine lezen of je komt ze tegen. En stiekem lezen we maar al te graag wat ons sterrenbeeld voor ons in petto heeft. Maar hoe betrouwbaar is de dierenriem nou eigenlijk? Kun je aan de hand van de sterren echt de toekomst voorspellen?

Helaas, de meeste voorspellingen blijken in werkelijkheid niet te kloppen. Toch zegt de astrologie vaak wel iets over wie we zijn. Maar komt dat door de sterren of door iets anders? En kijk je wel naar het goede sterrenbeeld?

Karaktereigenschappen van je sterrenbeeld

Veel wetenschappers nemen astrologie niet serieus. De Nederlandse wetenschapper Hans Eysenck was eveneens sceptisch, maar besloot toch onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van sterrenbeelden. Hieruit bleek dat alleen bij de mensen die wisten welke karaktereigenschappen bij hun sterrenbeeld hoorden, deze overeen kwamen met hun werkelijke persoonlijkheidstrekken. Niet de sterren, maar hun geloof in de astrologische stereotypen lag aan de basis van hun karakter.

Het Forer-effect

Een andere reden waarom horoscopen eigenlijk altijd kloppen, is het Forrer-effect. Dit effect het resultaat van een experiment van professor Bertram Forer aan het eind van de jaren ’40 . Forrer maakte een karakterbeschrijving door tien willekeurige zinnen uit een astrologieboek achter elkaar te zetten. Hij gaf deze beschrijving vervolgens aan al zijn studenten. Zonder het te weten kreeg elke student dus precies dezelfde tekst te lezen. Bijna iedereen herkende zich in dit astrologische stukje tekst.

Je bent wat je leest

Niet alleen astrologische karakterbeschrijvingen maar ook dag- en jaarhoroscopen maken er handig gebruik van. Het Forrer-effect is verwant aan cold reading. Hierdoor maakt je brein een algemene omschrijving, persoonlijk relevant. Zodra je het woord ‘extravert’ leest, denk je terug aan dat feestje waar je steeds zo goed op dreef was. Maar als je ‘moe’ ziet staan, dwalen je gedachten naar een ander feestje, waar je bekaf in een hoekje hebt gezeten. Je brein maakt de klik met wat je leest, en dus niet de sterren. Handig om te weten, zeker als een astroloog je voor 2019 een rot jaar heeft voorspeld.

Dit is je échte sterrenbeeld

Overigens is de kans groot dat jij al die tijd naar de voorspellingen van het verkeerde sterrenbeeld aan het kijken bent. Sterrenbeelden werden namelijk drieduizend jaar geleden voor het eerst in beeld gebracht. De stand van de maan en de zon is inmiddels echter veranderd en daardoor klopt er niks meer van het systeem. De informatie van de astrologen van toen klopt niet meer doordat de zon en de maan invloed hebben op de aarde. De aarde beweegt in het heelal, waardoor de sterren nu anders staan dan vroeger. En daar wordt het sterrenbeeld uiteraard uit afgeleid. Hierdoor leest 86 procent van de mensen nu iedere ochtend trouw de verkeerde horoscoop. Bekijk hieronder in welk sterrenbeeld jij valt:

 • 20 januari tot 16 februari: Steenbok
 • 16 februari tot 11 maart: Waterman
 • 11 maart tot 18 april: Vissen
 • 18 april tot 13 mei: Ram
 • 13 mei tot 21 juni: Stier
 • 21 juni tot 20 juli: Tweeling
 • 20 juli tot 10 augustus: Kreeft
 • 10 augustus tot 16 september: Leeuw
 • 16 september tot 30 oktober: Maagd
 • 30 oktober tot 23 november: Weegschaal
 • 23 november tot 29 november: Schorpioen
 • 29 november tot 17 december: Slangendrager
 • 17 december tot 20 januari: Boogschutter

Bron | Nemo Kennislink, Metro

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden