Margriet logo
Waarom bouwen dassen hun burchten bij het spoor?  Beeld Getty Images/500px Plus
Beeld Getty Images/500px Plus

Dit is waarom dassen burchten bij een treinspoor bouwen

Wat zien ze er schattig uit hè, die dassen. Ze houden de gemoederen momenteel flink bezig, omdat ze hun burchten vaak onder het spoor bouwen. Vervelend voor treinreizigers én de dassen zelf. Waarom bouwen ze hun burchten eigenlijk bij het spoor?

Hoewel dassen het liefst zo ver mogelijk van mensen en de bewoonde wereld vandaan leven, wordt dit vanwege de drukker wordende provincies steeds moeilijker. “Stadsuitbreidingen, zonnepanelen in weilanden, nieuwe distributiecentra. De dassen moeten steeds verkassen,” zegt Bert Hesse van Stichting Das & Boom tegen NRC.

Volgens ProRail zitten op veertig locaties in Nederland dassen bij en onder het spoor, vooral in het oostelijk deel van het land. Dit probleem is volgens een woordvoerder al jaren bekend en deze plekken worden strak in de gaten gehouden. Bij Molkwerum en Esch, waar het treinverkeer werd stilgelegd vanwege dassenburchten, zou het gaan om uitzonderlijke situaties, zo vertelt de woordvoerder tegen het Brabants Dagblad.

Dassenstad

Een dassenburcht haal je niet zomaar weg. Het is een ondergrondse stad voor een hele dassenfamilie, waar zij generaties lang wonen. Volgens Hesse kunnen de burchten een oppervlakte hebben van meerdere voetbalvelden. Naast een hoofdburcht bouwen dassen ook bijburchten, een soort buitenverblijven, niet ver van de hoofdburcht. De dassen bij Esch zijn onder het spoor aan hun vakantieverblijf begonnen. Waarom doen ze dat? Dassen graven graag in hellingen, dus een een hoge en droge spoorhelling is de perfecte locatie. Je zou misschien denken dat al die herrie van treinen de dassen juist bij het spoor weghouden, maar niets is minder waar. Ze worden niet aangetrokken door het geluid en gerommel, maar het houdt ze ook niet weg. In deze tijd van het jaar zijn dassen actiever, wat volgens Hesse mogelijk het plotselinge spoorprobleem verklaart.

Vermijden is onmogelijk

Dassen bouwen meerdere ‘buitenverblijven’, omdat deze strategisch gezien een betere ligging hebben voor bepaald voedsel dan de hoofdburcht. Daarnaast bouwen ze vluchtholen, zodat een das bij het verstoren van een voedseltocht vliegensvlug een vluchtpijp in kan duiken, aldus Das & Boom. Omdat de dassenpopulatie groeit en provincies uitbreiden, is het onmogelijk om elkaar altijd te vermijden. We zullen elkaars leefgebied in de toekomst steeds vaker kruisen. Vervelend voor de dassenwoningbouwvereniging én treinreizigers.

Julie Van der EerdenGetty Images/500px Plus

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden