Margriet logo
lachende vrouw op een schommel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is 'flat aging' en zo omarm je het

‘Geniet er nog maar van nu je jong bent’ is vanaf nu het grootste cliché ooit. De nieuwe generatie 60+ vrouwen omarmt haar leeftijd als nooit tevoren en deze levensinstelling vatten we samen in het begrip flat aging.

De definitie van ‘flat aging’

Wanneer we het hebben over flat aging, gaat het over optimistisch in het leven staan, je uiterlijk omarmen, je ambities te volgen en vol zelfvertrouwen in het leven staan. Je houdt je aan de leeftijd die voor jou op dat moment ideaal aanvoelt. Het is tijd om gedag te zeggen tegen het afbouwen van activiteiten naarmate je ouder wordt, juist nú is het moment om alles uit de kast te halen.

Speelt leeftijd voor jou echt geen rol meer? Dan kun je zelfs spreken van no aging.

Flat aging is steeds meer in opkomst

Bij de uitreiking van de Oscars werd door winnares Michelle Yeoh (60) en Jamie-Lee Curtis (64) het begrip flat aging al goed duidelijk gemaakt. Twee vrouwen die zich op het hoogtepunt van hun carrière bevinden. De uitspraak van Michelle Yeoh ging al gauw de wereld over: ‘Laat niemand je vertellen dat je je beste tijd hebt gehad’. Het maakt niet uit hoe oud je bent, dit is jouw moment.

Een verschuiving in de maatschappij

Mensen worden ouder en ze blijven langer gezond. Over het algemeen zijn we als maatschappij steeds meer bezig met gezond leven, zowel op fysiek als mentaal niveau. Dit maakt dat we ons vaak jonger voelen dan dat we zijn, ook wel psychologische leeftijdselasticiteit genoemd. We voelen steeds meer de vrijheid om te zien wie we willen zijn, of je nou dertig bent of bijna de zeventig aantikt.

Een ding is zeker: je bent nergens meer te oud voor.

Bron | Goedgevoel.be

Boya ScheversGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden