Margriet logo
Dit is de duurste supermarkt van 2023 (en dat is nogal verrassend) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is de duurste supermarkt van 2023 (en dat is nogal verrassend)

Wat is de duurste supermarkt van Nederland? Normaal gesproken is dat al fijn om te weten, maar in tijden waarin de kosten voor boodschappen blijven oplopen al helemaal. Om die reden bekeek het programma Kassa wat er met ons boodschappenmandje is gebeurd en bij welke supermarkt je het duurst uit bent. Het resultaat is waarschijnlijk niet wat je had verwacht.

Al sinds het begin van 2022 hebben we in Nederland te maken met forse prijsstijgingen. Dat komt onder andere door de oorlog die in Oekraïne woedt en de energiekosten die de pan uitrijzen. Die hoge kosten in het productieproces worden doorberekend aan degene aan het eind van het rijtje: de consument.

Op zoek naar de goedkope producten

Bij het Kassa Boodschappenmandje worden door het programma zes supermarkten vergeleken. De makers gaan op zoek naar de goedkoopste variant van 27 alledaagse producten. Hierbij kun je denken aan sinaasappels, aardappelen, thee en wasmiddel. Normaal gesproken vergelijkt Kassa deze prijzen eens per jaar, maar omdat de prijzen in de supermarkt de afgelopen maanden zo gestegen zijn, besloten ze eerder nog een onderzoek te doen. Benieuwd naar de resultaten van september 2022? Die lees je hier: Nieuw onderzoek: bij déze supermarkt zijn de dagelijkse boodschappen het goedkoopst.

Prijzen zijn fors gestegen

De resultaten van het onderzoek liegen er niet om. Gemiddeld genomen zijn de prijzen in het boodschappenmandje met maar liefst 13,21 procent gestegen ten opzichte van september vorig jaar. Volgens Kassa betekent dit dat zelfs de goedkoopste producten in het schap de afgelopen maanden fors duurder zijn geworden. Voor mensen die moeite hebben om rond te komen, is dat een grote tegenvaller. Kassa ziet dat dit niet alleen mensen met een uitkering of gepensioneerden zijn, maar ook steeds vaker werkenden die een laag inkomen hebben.

De duurste supermarkt

Van de zes supermarkten die onderzocht zijn, staat een opvallende supermarkt bovenaan: de Aldi. Voor de 27 onderzochte producten betaal je hier het meest. Wat betaal je precies en hoeveel meer betaal je dan in september 2022? We zetten het op een rij:

  • Aldi: € 66,46, dit is een prijsstijging van 11,93 procent
  • Jumbo: € 65,36, dit is een prijsstijging van 16,99 procent
  • Albert Heijn: € 64,84, dit is een prijsstijging van 15,82 procent
  • Plus: € 64,12, dit is een prijsstijging van 11,87 procent
  • Lidl: € 61,21, dit is een prijsstijging van 9,07 procent
  • Dirk: € 56,46, dit is een prijsstijging van 13,52 procent

Voor je boodschappen kun je op dit moment dus het best een bezoek brengen aan de Dirk. Deze supermarkt was ook in september 2022 al de goedkoopste van het rijtje.

Benieuwd naar de volledige prijslijst van de boodschappenmandjes die Kassa onderzocht heeft? Je vindt ze hier.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden