Margriet logo
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Deze tien landen zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival

Het was dinsdag dan eindelijk zo ver: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Zestien landen kregen drie minuten om met hun act één van de tien plekken te bemachtigen voor de finale van het songfestival aanstaande zaterdag. Van dramatische ballads tot uptempo dancemuziek: welke acts zien we weer terug? 

Kijkers waren vooral razend enthousiast over de pauze-act van Davina Michelle en vroegen zich af of ze daar niet op konden stemmen.

Tien landen zijn door naar de finale van het songfestival

Gisteren was het aan de eerste zestien landen om hun beste performance neer te zetten, en dat ging bij de een iets soepeler dan bij de ander. Hoewel er hier en daar nog wat artiesten uit de bocht vlogen, werden aan het einde van de avond de eerste tien landen bekend gemaakt die door zijn naar de finale van het songfestival aanstaande zaterdag. Dat zijn: Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden, België en Oekraïne.

Veel lof voor Davina Michelle

De pauze-act tijdens de eerste halve finale werd verzorgd door zangeres Davina Michelle met het nummer Sweet Water, wat een ode aan de Deltawerken is. Het optreden stond dan ook in het teken van water. En die performance leverde haar op social media een stortvloed aan complimenten op.

Op Twitter en Instagram vonden veel kijkers Davina de beste van de hele avond, en velen vroegen zich af waarom zij niet voor Nederland mee deed en of er niet op haar gestemd kon worden. Opmerkingen als ‘douze points’ en ‘Madonna, eat your heart out’ kwamen voorbij. Ook hopen veel mensen dat Davina volgend jaar voor Nederland mee gaat doen.

Lees ook: Zo gaat het nu met de jongste Songfestival-winnaar ooit

In de finale

Dit jaar is het aan Nederland de taak om het muzikale spektakel te organiseren, en daarom mogen wij voor één keer de halve finales overslaan. Jeangu Macrooy staat met het nummer Birth Of A New Age dus direct in de finale van aanstaande zaterdag 22 mei. Net als de ‘big five’ Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, die nooit mee hoeven te doen aan de halve finales. Aanstaande donderdag 20 mei is de tweede halve finale waar de overige zeventien landen hun beste act zullen neerzetten om een plekje voor de finale te bemachtigen.

Bron | Eurovisie Songfestival, NOS

Beeld | ANP

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden