Margriet logo
De lieve betekenis achter deze stropdas van Willem-Alexander Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

De lieve betekenis achter de stropdas die Willem-Alexander voor Amalia droeg

Speciaal voor prinses Amalia trok koning Willem-Alexander woensdag een bijzondere stropdas uit de kast. Zo bracht hij op heel subtiele en lieve wijze een eerbetoon aan zijn oudste dochter, die haar eerste toespraak en persconferentie gaf.

Het officiële moment bij de Raad van State wordt druk nabesproken, net als de kledingkeuzes. Zo vertelt Josine Droogendijk van Modekoningin Máxima ons ook dat ze niet helemaal te spreken is over de kledingkeuze van Máxima voor dit bijzondere moment van haar dochter.

Prinses Amalia in Nederlandse jurk

Laten we beginnen met degene om wie het vandaag allemaal draaide: prinses Amalia. Ze verscheen in een lange, donkere jurk van het Nederlandse kledingmerk LaDress. Hetzelfde merk én model dat ze ook op haar verjaardagsportret droeg, maar dan in een ander stofje. Een slimme keuze, vindt Josine: “Máxima doet dit ook: als bijvoorbeeld een jasje of broek haar goed bevalt, bestelt ze die gewoon in meerdere kleuren.” De jurk is bijna tegen het zwarte aan. “Zwart is een heel formele kleur, misschien wilde ze dat ook uitstralen.” Een veilige, sobere keuze dus, die de prinses ook prachtig stond.

De lieve betekenis achter deze stropdas van Willem-Alexander Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Koning Willem-Alexander draagt symbolische stropdas voor Amalia

De lichtblauwe stropdas die koning Willem-Alexander voor dit moment droeg, is geen toeval. “We weten dat de koning vaak een knipoog in zijn stropdas en andere accessoires verwerkt”, vertelt Josine. “Als hij naar de dierentuin gaat, heeft hij bij wijze van spreken een stropdas om met kamelen of leeuwen erop. Gaat hij naar Bonaire, dan draagt hij manchetknopen met het wapen van dat eiland erop.” Speciaal voor Amalia’s eerste toetreding in de Raad van State, droeg Willem-Alexander dezelfde stropdas als toen hij Amalia als baby aan de wereld toonde. En vandaag stelde hij haar als zijn troonopvolger voor het eerst voor aan de Raad van State. Een stropdas voor bijzondere vader-dochtermomenten, dus. Veel schattiger wordt het niet.

Spotlights op… moeder Máxima

Ook Máxima zag er weer uit om door een ringetje te halen. Toch heeft royalty-expert Josine wel wat kritiek op de kledingkeuze van de koningin voor dit moment. Want hare majesteit viel nogal op, in volledig rood. “Ze zag er prachtig uit, maar of dit het moment ervoor was? Ik weet niet of Amalia zich overschaduwd heeft gevoeld, maar als kijker zat ik de hele tijd op Máxima te letten. Misschien heeft Amalia gezegd: joh, trek lekker rood aan, ik vind het geen probleem. Maar ik had zelf een andere kleur gekozen, puur vanuit het principe dat de ander centraal staat. Van alle kleuren die ze had kunnen kiezen, is rood ook wel het meest sprekend.”

Wellicht heeft Máxima voor rood gekozen omdat ze voor deze speciale gelegenheid ook de ring droeg die ze na de geboorte van Amalia kreeg. “Dit is een robijn, dus misschien wilde ze die graag met een rode outfit combineren”, denkt Josine hardop. Het is overigens niet de eerste keer dat Máxima de belangrijkste persoon van de dag wat overschaduwt, herinnert ze zich. “Als je naar een bruiloft gaat, en ik denk dat de meeste mensen die regel wel hanteren, dan zorg je dat je er mooi en feestelijk uitziet maar de bruid niet overschaduwt. We weten dat Máxima hier anders over denkt. Zo zag zij er op de bruiloft van haar broer en schoonzus tien keer mooier uit dan de bruid, in een geborduurde avondjurk met cape. Ik denk dat Máxima een heel andere kijk op kleurentaal heeft.”

De lieve betekenis achter deze stropdas van Willem-Alexander Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Lees ook:
Prinses Amalia openhartig in nieuw boek: ‘Praten met een professional vind ik geen taboe’

Waar blijft Amalia’s hoed (en tiara)?

Terug naar Amalia. Ze zag er prachtig uit, maar waar was haar hoed, vraagt Josine zich af. “Aan het Nederlandse Hof dragen dames bij heel formele gelegenheden zoals deze hoofddeksels. Daarom had ik wel verwacht dat Amalia daar ook wel voor zou kiezen. Maar het is natuurlijk wel passend voor deze tijd. Ik kan me voorstellen dat zij denkt: ja dag, ik ga echt niet met een hoed op lopen. Dat had ik zelf denk ik ook wel gedacht toen ik achttien was. Dus misschien komt het nog wel.”

De vraag die Josine dolgraag aan Amalia had willen stellen als ze bij de persconferentie mocht zijn, was of zij voor haar achttiende verjaardag een tiara heeft gekregen. “Dat is traditie bij de Oranjes voor achttiende verjaardagen van vrouwen. Ik denk alleen dat dat bewust niet is gedeeld, omdat het een beetje decadent en ongepast is om naar buiten te brengen, zeker in deze tijd. Op een gegeven moment draagt ze hem gewoon bij een gala en dan weten we het.”

Beeld | Brunopress

Faye HeijnisBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden