Margriet logo
null Beeld

De levensverwachting van patiënten met déze soorten kanker neemt steeds meer toe

De levensverwachting van veel kankerpatiënten is de afgelopen dertig jaar enorm toegenomen. Zo is de kans dat iemand, vijf jaar na de diagnose borstkanker, nog leeft met 14 procent gestegen. Helaas is er ook slecht nieuws te melden.

Bij minder vaak voorkomende kankersoorten is er helaas maar weinig vooruitgang geboekt.

Veel voorkomende kankersoorten

De kans dat je na de diagnose nog meer dan vijf jaar te leven hebt, wordt in ons land steeds groter. Voor de meest voorkomende kankersoorten is de levensverwachting volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de afgelopen jaren gestegen. Vooral bij prostaatkanker (van 62 naar 89 procent) en borstkanker (van 74 naar 88 procent) is de levensverwachting gestegen. Maar ook bij nierkanker (van 51 naar 64 procent), slokdarmkanker (van 8 naar 23 procent) en longkanker (van 12 naar 20 procent) zijn de verwachtingen steeds gunstiger.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Belangrijkste oorzaken stijgende levensverwachting

De stijging van de levensverwachting komt vooral doordat kanker in een vroeger stadium wordt opgespoord. “Kankers worden nu vaak eerder ontdekt, omdat mensen om een andere reden een scan krijgen". Dat zegt Bart van Bezooijen van de Nederlandse vereniging van urologen in AD. Om die reden is de levensverwachting van nierkankerpatiënten van 51 naar 64 procent gestegen. Daarnaast hebben de vele onderzoeken ertoe geleid dat er betere behandelingen kunnen worden geboden. Een voorbeeld is het gebruik van immuuntherapie. “Je verandert je eigen immuunsysteem, zodat het kankercellen gaat aanvallen en je eigen cellen zo min mogelijk’’, aldus Van Bezooijen.

Niet voor iedereen is er goed nieuws

Toch is er niet voor alle kankerpatiënten goed nieuws. Zo is de levensverwachting van patiënten met blaaskanker de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Dat was 55 procent in 1989 en is iets gedaald, tot 54 procent in 2019. Ook bij andere vormen van kanker is het aantal overlevenden na vijf jaar treurig. “Bij zeldzamere kankers worden veel minder vorderingen geboekt.”, stelt IKNL-bestuurder Thijs Merkx. “Bij alvleesklierkanker leeft na vijf jaar nog maar 5 procent, dat is natuurlijk om te huilen.”

Minder onderzoeksgeld en specialisten

Volgens deskundigen komt dit, omdat er minder geld is voor onderzoek naar deze kankersoorten. Daarnaast is het belangrijk dat de behandeling van zeldzame kankersoorten wordt gedaan door een specialist. En ook daar gaat het volgens de experts vaak mis. “Patiënten weten vaak niet waar ze moeten zijn voor zeldzame kankersoorten’’, zegt Merkx . “Soms weten artsen zelfs niet bij wie ze moeten zijn. Als je dat zo laat, blijft de overlevingskans van die patiënten voortkabbelen. Dat is onacceptabel.’’

Lees ook

In Nederland overlijden meer mensen aan longkanker dan gemiddeld in Europa

Bron | AD, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden