De energierekening stijgt: zó kun je het beste besparen
Nu het najaar echt is aangebroken kan de kachel weer wat vaker aan. Dat klinkt misschien lekker knus, maar doordat er een tekort aan gas is, is de gasprijs ook flink gestegen. En dat kun je merken in je portemonnee De verwachting is dat de energierekening voor sommige huishoudens dit jaar zelfs tot wel honderden euro’s stijgt. Maar wat kun je dan doen om de kosten toch zoveel mogelijk te beperken?
Wordt het een najaar met de kachel uit en dikke truien aan op de bank? Of zijn er meer mogelijkheden?
Waarom stijgt de energierekening?
Dat de energierekening dit jaar flink stijgt heeft met verschillende factoren te maken. Allereerst hadden we een relatief koud voorjaar, waardoor de voorraad van gas voor een groot deel op is gegaan. Daarnaast is door het sluiten van kolencentrales en kerncentrales in Europa de vraag naar gas om elektriciteit op te wekken gestegen. Ook levert Rusland minder gas. Verder varen er meer schepen met vloeibaar gas naar Azië en daar zijn ze bereid meer te betalen. En ook de vermindering van gaswinning in Groningen zorgt ervoor dat Nederland afhankelijker is van andere leveranciers. Door al deze omstandigheden stijgen de energieprijzen dit jaar ongekend snel en kunnen we na 1 januari een flinke rekening op de mat verwachten.
In principe kunnen de energieprijzen ook weer snel dalen als we bijvoorbeeld een zachte winter hebben. Maar voorlopig zitten we nog in een stijging, waardoor sommige mensen al moeite hebben om hun energierekening te betalen.
Besparen
Aangezien de energierekening voorlopig nog stijgt, is het verstandig om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Je hoeft deze herfst en winter de kachel natuurlijk niet helemaal uit te laten, maar het kan wel helpen om je net iets warmer aan te kleden, zodat ‘ie een standje lager kan. Draai de verwarming voor dat je gaat slapen alvast uit, douche iets kouder en korter en vervang zoveel mogelijk de energie slurpende apparaten in huis.
Toch zijn dit soort tips volgens Sanne de Jong, business unit manager bij Gaslicht.com niet dé oplossing voor een lagere rekening. Aan RTL Nieuws legt ze uit dat je vooral kosten kunt verminderen door zo min mogelijk te betalen voor gas en licht per kuub en per kWh.
Lees ook: Wauw: zóveel geld bespaar je als je ’s nachts de verwarming lager zet
Wissel van energieleverancier
De beste tip is volgens De Jong om te wisselen van energieleverancier voor een goedkoper contract. Daarvoor hoef je niet te wachten tot je contract afloopt, want bij veel leveranciers kun je al 75 dagen tot wel zes maanden voor het einde van je contract wisselen. Het handige hieraan is dat je het contract dan afsluit voor de huidige prijzen. Aangezien de energieprijzen voorlopig stijgen is de prijs nu waarschijnlijk een stuk gunstiger dan de prijs die je zou moeten betalen tegen de tijd dat je contract afloopt. Loopt je contract pas over een half jaar af? Dan adviseert De Jong om niet nu al een contract af te sluiten, omdat de energieprijzen in het voorjaar weer kunnen dalen.
Als laatste raadt ze aan om een contract af te sluiten voor één jaar, in plaats van meerdere jaren. De kans is namelijk groot dat ze prijzen over een paar jaar weer dalen, waardoor je dan weer een goedkoper contract kunt afsluiten.
Bron | RTL Nieuws, NOS
Beeld | Getty Images