Margriet logo
Acceptgiro vrouw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De acceptgiro verdwijnt: dit zijn de alternatieven

De acceptgiro verdwijnt per 1 juni 2023. Betaaldienstverlener Currence laat weten dat het aantal gebruikte acceptgiro’s te laag is geworden om de betaalmethode nog langer te ondersteunen. Wat zijn nu de alternatieven?

Een acceptgirokaart is een kaart die door een potentiële ontvanger van een betaling aan de potentiële betaler wordt gestuurd om de betaling te vereenvoudigen. De naam van het bedrijf, het betalingskenmerk van de overschrijving, het rekeningnummer van het bedrijf en het bedrag zijn meestal al ingevuld. De Consumentenbond liet eerder aan het AD weten de maatregel van Currence te begrijpen, maar pleitte ook voor goede alternatieven voor iedereen die zijn geldzaken niet via internet regelt. “Er mag geen digi-dwang zijn. Banken moeten zorgen voor bijvoorbeeld servicepunten waar mensen terechtkunnen.”

Afbouwen acceptgiro

Er zijn een aantal data vastgelegd voor het afbouwen van het gebruik van de acceptgiro. Banken verwerken acceptgiro’s nog tot en met 31 mei 2023. Na 1 maart ontvang je geen acceptgiro’s meer van bedrijven en instellingen. Banken zullen klanten die nog acceptgiro’s gebruiken hierover informeren.

Mogelijke alternatieven

De Consumentenbond meldt op hun website dat er een aantal goede alternatieven zijn voor de acceptgiro. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

 • Een papieren factuur. Betalen kan via internet- of mobiel bankieren of een overschrijvingskaart
 • Een digitaal alternatief. Hierbij krijg je de rekening of het betaalverzoek via een e-mail. Betalen kan vervolgens via bijvoorbeeld iDeal.
 • Automatische incasso
 • Mijn eenmalige gift. Dit is een alternatief dat door ruim honderd goede doelen wordt aangeboden. Het is een eenmalige betaling op papier. Je stuurt dit ondertekend naar het goede doel, en niet naar de bank.

De Consumentenbond vindt dat bedrijven nooit alleen een automatische incasso mogen aanbieden. Een bedrijf moet altijd een betaalmiddel aanbieden waarbij je zelf bepaalt wanneer je betaalt. Dat kan bijvoorbeeld met een papieren factuur of een rekening per e-mail.

Werkelijke alternatieven voor de acceptgiro

De Belastingdienst laat op hun website weten dat er vanaf 1 juni 2023 drie mogelijkheden zijn om te betalen. We noemen ze hieronder.

 • Betalen via een automatisch incasso. Met een automatische incasso wordt de belasting binnen de afgesproken termijn automatisch af van je rekening afgeschreven. Dit kan voor:
  - de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet 2021 en later
  - de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2021
  - en later de motorrijtuigenbelasting
  Als je wilt betalen met automatische incasso, moet je de Belastingdienst machtigen. Je kunt dit doen door een machtigingsformulier in te vullen. Die krijg je bij de voorlopige aanslag.
 • Betalen via mobiel of internetbankieren. Hiervoor neem je de gegevens over van de meegestuurde betaalinformatie. Check altijd of je alle gegevens juist hebt ingevuld.
 • Betalen via een overboekingskaart van je bank. Je neemt de gegevens over van de meegestuurde betaalinformatie. Check altijd of je alle gegevens juist hebt ingevuld. Je stuurt de overboekingskaart naar de bank. De betaalinformatie stuur je niet mee, deze bewaar je zelf.
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden