Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Charlotte (85): ‘Ik vind dat mantelzorgers als ik eenzelfde regeling verdienen als werknemers’

In Nederland geven 4,4 miljoen mensen mantelzorg. Het beroep op mantelzorg zal bovendien de komende jaren alleen nog maar toenemen. Dit omdat het aantal ouderen sterk toeneemt en mensen met een beperking minder vaak in een instelling wonen.

Op dit moment lopen veel mantelzorgers nog geregeld tegen problemen aan. Zo is het voor veel zorgverleners bijvoorbeeld lastig om een aantal dagen vakantie op te nemen. Reden voor Margriet om een petitie te starten.

Erin gerold

Een van die mantelzorgers is Charlotte (85). Sinds een aantal jaar verleent zij intensieve zorg aan haar partner Didy. We spraken met haar over het belang van een goede regelgeving voor mantelzorgers.

Charlotte: “Zoals bijna bijna iedere mantelzorger ben ik er ingerold. Ik heb vroeger gewerkt als advocaat en heb daarnaast jarenlang de zorg gedragen voor mijn moeder. Zij had 24 uur per dag verzorging nodig. Al voordat zij overleed, kreeg mijn partner Didy een hernia. De klachten van de hernia en artrose verergerden, ondanks drie operaties. Het werd zo erg dat ze drie jaar geleden in een rolstoel terecht is gekomen. Sindsdien kan Didy nog heel weinig zelf. Eigenlijk is ze voor alles van mij afhankelijk.”

Lichamelijk zwaar werk

“’s Ochtends krijg ik hulp wanneer Didy uit bed moet worden gedragen. ’s Middags komt er één keer iemand langs die haar helpt bij haar persoonlijke verzorging. En ’s avonds is er iemand die haar naar bed brengt, waarbij ik ook meehelp. Alle andere zorg komt op mij neer. Ik moet Didy diverse keren per dag uit haar rolstoel tillen. Iets wat veel kracht kost voor iemand van 85. Daarnaast moet ik alle huishoudelijke zaken alleen doen.

Boodschappen, koken, maar ook al het regelwerk komt op mij neer. Op het ogenblik is onze huishoudelijke hulp een maand op vakantie. Daardoor was ik een tijdje heel druk met het regelen van een vervanger. Ik kan Didy moeilijk alleen laten. Wanneer ik toch even de deur uit moet voor een boodschap, krijgt ze een noodknop om. In noodgevallen kan zij dan de buurman te hulp roepen. We hebben een buurvrouw die ook wel wil helpen. Alleen heeft die buurvrouw een voltijdbaan, dus in de praktijk is er weinig wat ze kan doen.”

Zelfde regeling als werknemers

“Ik vind dat mantelzorgers zoals ik eenzelfde regeling zouden moeten krijgen als werknemers. Onze maatschappij gaat er vanuit dat iedere werknemer twee rustdagen per week nodig heeft om te herstellen van de werkzaamheden die hij of zij de rest van de week uitvoert. Daarnaast heeft iedere Nederlander recht op een aantal weken vakantie. Ik durf wel te stellen dat mijn zorgtaak even zwaar is als een fulltime baan.

Mijn rustdagen gedurende de week zijn de momenten waarop mijn partner naar haar dagbehandeling gaat. Maar eigenlijk zijn dat geen volledige dagen. Meestal wordt Didy rond half 10 opgehaald en rond 5 uur weer teruggebracht. Ik probeer die uren zo veel mogelijk te vullen met dingen die ik leuk vind. Toch moeten er ook andere zaken worden geregeld. Dingen waar ik niet aan toekom als Didy thuis is. Even naar de kapper of audicien, bijvoorbeeld. Zaken die wel nodig zijn, maar die niet per se ontspanning bieden. En wanneer Didy ’s middags wordt thuisgebracht, is ze vaak zo moe dat ik meteen weer vol aan de bak moet.”

Bezuiniging op vakantie mantelzorgers

“De mogelijkheid om op vakantie te gaan, wordt elk jaar lastiger. Een paar jaar geleden kreeg ik via onze zorgverzekering nog drie weken vervangende mantelzorg aangeboden. Vorig jaar werd dit al teruggedraaid naar een bedrag van twee keer duizend euro. Daarmee kon ik net twee keer acht dagen vervangende zorg betalen. Dit jaar bleek dat ik nog maar een paar honderd euro zou krijgen. Lang niet genoeg voor één week vakantie. Voor mij is het inmiddels grotendeels opgelost dankzij enige coulance vanuit de gemeente. Maar voor anderen geldt dit vooralsnog niet. Ik hoop dat de Margriet-petitie om mantelzorgers vrij te gunnen daar verandering in kan brengen.”

Totaalpakket

“Het zou beter zijn als mantelzorg gewoon werd opgenomen in de basisverzekering. Degenen die erover moeten beslissen, kunnen wel zeggen dat dat te duur is. Maar ja, dat zeg je toch ook niet tegen een werknemer die zijn vakantiedagen op wil nemen? De overheid wil het beleid meer gaan richten op preventie van ziekte. Daar hoort ook het zorgen voor een optimale respijtzorg bij. Want als je niets doet om mantelzorgers te ontlasten, moet je uiteindelijk het dubbele betalen aan zorgkosten voor mantelzorgers die door hun hoeven zijn gezakt. Er moet een totaalpakket worden ontworpen dat ervoor zorgt dat een mantelzorger drie weken vervangende mantelzorg thuis kan bekostigen. Het is nu te onduidelijk en te versnipperd. Er is een vast stramien nodig met vaste structuren, waarbinnen de gemeente hier en daar wat kan verschuiven om maatwerk te kunnen leveren.”

Positief besluit

“Toch wil ik besluiten met een positief geluid. Want ondanks alles vind ik het fantastisch dat ik mantelzorgster mág zijn. Het geeft je een doel in je leven. Het houdt me jong, maar ik kan er bovenal veel liefde in kwijt. En je krijgt er ook zo veel dankbaarheid voor terug. Dat houdt me op de been. Dat neemt niet weg dat het ook belangrijk is om aan te blijven kloppen bij degenen die aan de knoppen draaien!"

Wil je mantelzorgers zoals Charlotte helpen? Klik dan hier om de petitie te tekenen.

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden