Margriet logo
Bloed doneren én meteen een medische check? Vanaf volgend jaar kan dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bloed doneren én meteen een medische check? Vanaf volgend jaar kan dat

Vanaf volgend jaar krijgen mensen die bij bloedbank Sanquin bloed doneren de mogelijkheid om zichzelf te laten checken op verschillende ziekten. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en imuunproblemen. De bloedbank begint daarmee als een pilot op verschillende locaties, waar je dus niet alleen bloed doneert voor een ander, maar ook zélf een gratis medische check krijgt.

De organisatie die zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland hoopt hiermee dat meer mensen zich zullen aanmelden om bloed en plasma te doneren en eventueel ook een steentje bij te dragen in het preventief opsporten van ziekten.

Bloed doneren én een controle op ziekten

Wanneer je op dit moment plasma of bloed doneert, checkt de bloedbank dat altijd al op bloedoverdraagbare ziekten. Dit wordt gedaan voor de veiligheid van de patiënt die het bloed ontvangt, maar ook voor jou als donor. Nu merk je daar niets van, maar vanaf volgend jaar wel. Dan kun je je namelijk als donor aanmelden om mee te werken aan een nieuwe pilot. Als deelnemer wordt dan niet alleen gecontroleerd op bloedoverdraagbare ziekten, maar ook op verschillende andere aandoeningen die in je bloed af te lezen zijn. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingen en kanker.

Een positief beeld

Uit onderzoek van de bloedbank blijkt dat veel donoren positief zijn over zo’n gratis medisch onderzoek. Ruim driekwart van de ondervraagde bloeddonoren antwoordde dat zij graag op de hoogte gehouden zouden worden van eventuele ziekten die in hun bloed gevonden zijn. Sanquin-directeur Tjark Tjin-A-Tsoi is erg blij dat zoveel mensen openstaan voor het nieuwe plan. Als er in 2022 voldoende lessen zijn geleerd, wordt er bekeken of alle donoren gecontroleerd kunnen worden op de verschillende aandoeningen. “Ik ben heel erg hoopvol,” zegt de directeur.

Lees ook:
Dít zijn de (positieve!) effecten op je lichaam als je bloed gaat doneren

Waarom een preventief onderzoek?

Maar waarom zou je jezelf preventief laten onderzoeken op al die verschillende aandoeningen? Volgens de directeur van Sanquin kun je hiermee jezelf, maar óó kandere mensen in Nederland helpen. “Als je er vroeg bij bent is het soms misschien mogelijk om met leefstijlinterventies al een heel eind te komen om de aandoening te vermijden. En door actiever data te verzamelen, te onderzoeken en te delen, draag je bij aan preventieve geneeskunde voor miljoenen Nederlanders.”

Met de kennis die Sanquin opdoet kan er een soort early warning-systeem ontstaan voor verschillende ziekteveroorzakers, bijvoorbeeld wanneer er nieuwe virussen ontstaan. Dat kan ook bij pandemieën goed van pas komen – al hopen we natuurlijk niet dat er daar nog één van komt.

Een goed vooruitzicht

Er wordt vooral verwacht dat het nu voor meer mensen aantrekkelijker wordt om zich aan te melden om bloed en plasma te doneren, als ze ook meteen een gratis check krijgen voor verschillende ziekten. En dat geeft Sanquin een goed vooruitzicht, omdat er steeds meer vraag is, vooral naar plasma. Dat onderdeel van het bloed wordt namelijk in verschillende geneesmiddelen gebruikt en daarom is er veel vraag naar; het is hard nodig dus!

Cover Margriet 50 Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet online zonder verzendkosten.

Bron | Sanquin
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden