Margriet logo
Bewolking of toch zon? Dit is de weersverwachting voor Pinksteren  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bewolking of toch zon? Dit is de weersverwachting voor Pinksteren

Het is de afgelopen maanden koud, fris en nat geweest, maar het tij lijkt eindelijk gekeerd te zijn. De dagen worden warmer, de lucht is weer blauw en we kunnen meer van de zon genieten. Aankomend pinksterweekend hebben veel mensen vrij, maar kunnen we dan ook rekenen op lekker weer?

Pinksteren kan vallen tussen 10 mei en 13 juni. Wat voor weer het op de feestdag is, kan dus per jaar erg verschillen. Omdat de pinksterzondag altijd 49 dagen na Eerste Paasdag en 10 dagen na Hemelvaart valt, vieren we Pinksteren dit jaar op 28 en 29 mei.

Het is de afgelopen dagen nog erg wisselvallig geweest. Afgelopen weekend was het warm en konden de korte broeken aan. Dinsdag en woensdag was het daarentegen een stuk grauwer. Het was dan ook ingewikkeld om te bedenken wat je aan moest doen. Gelukkig is het einde van die onzekerheid nu in zicht.

Weersvoorspelling Pinksterweekend

Volgens Weeronline wordt het zaterdag een zonovergoten dag in heel Nederland. Een heerlijke dag om eropuit te gaan en van de warmte te genieten. Gemiddeld wordt het 20 graden. In het noorden, vlakbij de zee, wordt het iets minder warm: ongeveer 16 of 17 graden. In het midden van het land zal het 20 graden worden, met op sommige plaatsen uitschieters naar 22 graden.

Zondag wordt het nóg warmer. In het noorden en uiterste westen wordt het 17 tot 19 graden en meer landinwaarts in het zuidoosten wordt het 23 graden. Vanaf de Noordzee trekken enkele velden met sluierbewolking over ons land, maar de zon zal daar geregeld doorheen schijnen. Ook een heerlijke dag om buiten door te brengen. Maandag blijft het ook droog, maar daalt de temperatuur naar 15 graden in het noorden tot een graad of 20 in het zuiden.

Wat de temperatuur na Pinksteren gaat doen, is nog lastig te voorspellen. Wel staat vast dat het droog en zonnig blijft. Mogelijk stijgen halverwege de week de temperaturen weer tot boven de 20 graden in heel het land.

Hoge zonkracht

De zon zal vanaf vrijdag al een sterke zonkracht van 7 hebben, dus is het belangrijk om je het hele weekend goed in te smeren. Zonder bescherming kun je al binnen 10 tot 25 minuten verbranden.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden