Margriet logo
null Beeld

Beginnende mantelzorger? Dit wil je weten

Elkaar helpen doen we allemaal. Een vriendin troosten bij liefdesverdriet, een boterham smeren voor je collega die tot over z’n oren in het werk zit of je oudere buurvrouw helpen door de boodschappen de trap op te dragen. Maar wist je dat één op de drie Nederlanders boven de zestien jaar mantelzorger is?

Speciaal voor hen is er de Dag van de Mantelzorger en worden alle mensen die zorg dragen voor een ander in het zonnetje gezet.

Margriet in samenwerking met Livis

Liefde en aandacht

Mensen zorgen voor elkaar uit liefde. En veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met mantelzorg. Je vader wordt ziek en is niet meer geheel onafhankelijk. Je wilt hem helpen door er te zijn, te zorgen en te ondersteunen waar nodig, zowel fysiek als psychisch. Dat doe je graag, want hij heeft ook altijd zo goed voor jou gezorgd. Maar soms weet je zelf misschien even niet hoe. Elke manier van mantelzorg is uniek. En veel doe je op je intuïtie, maar soms is het toch wel prettig om een deskundige in de buurt te hebben, voor als je het even niet weet.

Zelf aan de slag

Mantelzorger zijn overkomt je, een steuntje in de rug is altijd fijn. Livis biedt voor mantelzorgers EHBO-cursussen en de online-cursus ‘Zorg voor wie je lief is’. Beide cursussen zijn interessant voor mantelzorgers. In een EHBO-cursus leer je hoe je eerste hulp kunt verlenen bij kleine en/of grotere ongelukken. De cursus ‘Zorg voor wie je lief is’, is speciaal gericht op mantelzorgers. Tijdens deze cursus worden de belangrijkste onderwerpen behandeld waar mensen, die zorgen voor naasten, mee te maken krijgen. Onderwerpen als Persoonlijke verzorging, Voeding, Mobiliteit (veilig tillen), Medicatie, Ziekenkamer en Wet- en Regelgeving komen daarbij allemaal aan de orde.

Herkenbaar?

‘Mijn vader is overleden toen ik twaalf was. Ik denk dat ik daarom zo’n goede band met mijn moeder heb. Ze was er gewoon altijd voor me. Nu is ze gevallen en lukt alles niet meer zo goed. Je voelt de frustratie, dat zij nu afhankelijk is van anderen, maar het is fijn dat ik iets terug kan doen.’

Herkenbaar? Bekijk de video hieronder.

Een cursus bij Livis volg je niet voor jezelf, maar voor een ander. Voor de persoon die je lief is.

In het kader van ‘dag van Mantelzorger’ volg je de online module “persoonlijke verzorging” in november helemaal gratis en zijn alle ‘Zorg voor wie je lief is’ cursussen tijdelijk in prijs verlaagt. Meer weten? Ga naar Livis.nl/Mantelzorger.”

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden