Margriet logo
null Beeld

Aisha (45) won de Gouden Buur Award: ‘Mijn gevoel zei dat ik mijn buurvrouw moest helpen’

Van links naar rechts, Jacqueline Koops, Aisha Mittendorff en Erwin Tjan (community manager Nextdoor).

Aisha Mittendorff (45) uit Bovenkerk in Amstelveen is verkozen tot Gouden Buur van Nederland in 2017. Ze ontving de Nextdoor Gouden Buur Award zaterdag 23 september tijdens Burendag.

Gefeliciteerd met je prijs! Je was genomineerd door je buurvrouw Jacqueline, oud-wethouder van Amstelveen. Jij hebt haar bijgestaan nadat zij dit voorjaar plotseling haar man verloor. Kun je daar iets meer over vertellen?

"Haar man is na een heel kort ziekbed overleden. Al snel nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen, ging hij naar een hospice. Dat was heftig. Jacqueline werd verscheurd door verdriet. Voorheen hadden wij niet zo veel contact, maar toen heb ik aangeboden te helpen, bijvoorbeeld om boodschappen voor haar te doen. Samen met anderen heb ik een buurtapp opgezet waarin we onze hulp aanboden, dat varieerde van de kinderen ophalen - ze hebben samen twee jonge kindjes - tot het koken van eten. Jacqueline kon daarin ook zelf om hulp vragen, en deed dat ook. Uiteindelijk werd ik het aanspreekpunt."

Je wist niet dat je genomineerd was door Jacqueline. Wat vind je ervan dat zij jou heeft opgegeven?

"Ik moet er nog steeds van bijkomen, heb me ook wel afgevraagd: waarom help ik háár wel en een ander niet. Ik denk dat het komt omdat we dicht bij elkaar wonen. Geven van hulp ligt in mijn aard, ik krijg er energie van - ik ben verpleegkundige, misschien dat ik daardoor wat empatischer ben. Het is belangrijk dat je in een situatie als die van Jacqueline een luisterend oor biedt. Ik ben trouwens niet de enige geweest, ook anderen hebben Jacqueline (een heel sterke vrouw!) bijgestaan en zijn er nog steeds voor haar. Ik had dit overigens nooit alleen kunnen doen. Ik heb een heel lieve man, die er ook voor de kinderen is."

null Beeld

Aisha Mittendorff.

Was het voor jou gewoon om je buurvrouw op deze manier bij te staan?

"Ja, mijn gevoel zei dat ik het moest doen. Ik heb maar heel even getwijfeld of ik zou aanbellen om mijn hulp aan te bieden, uiteindelijk heb ik het gedaan. Als zij daarna bijvoorbeeld naar het hospice ging, ving ik de kinderen op."

'Aisha voelt het aan'

De 47-jarige Jacqueline Koops kan zich geen betere buurvrouw wensen, laat ze weten. "Ik heb ongelooflijk veel aan haar als buurvrouw. Het is heel prettig dat ik niet om hulp hoef te vragen, maar dat ze het aanvoelt. In onze buurt is iedereen druk met zijn eigen leven, maar met een buurvrouw als Aisha is het geweldig om hier te wonen. Als ik thuiskom en uit de auto stap, komt Aisha al naar buiten om te vragen hoe het gaat."

De man van Jacqueline overleed na een ziekbed van zes weken. "Ik weet nog dat ik een keer naar het hospice was geweest en bij thuiskomst ontdekte dat koelkast leeg was. Aisha haalde dan boodschappen voor me. Het verlies van mijn man is zo zwaar om te dragen in mijn eentje, zij helpt me. Alles gaat door; er is een inkomen weggevallen en ik moet mijn werk combineren met zorg voor de kinderen. Als ik dingen vergeet te kopen tijdens het boodschappen doen, haalt Aisha ze voor me. Overigens helpt zij niet alleen, anderen uit de buurt ook. Helpen zit bij Aisha in de genen. Het gaat echt vanzelf."

Net als Aisha denkt ook Jacqueline dat het gegeven dat ze zo dicht bij elkaar wonen een belangrijke reden was voor het aanbieden van hulp. "Het is de plek waar je woont en hoe je bent. Als iedereen zoals Aisha zou zijn, zou de wereld er heel anders uitzien. Ik gun iedereen zo'n buurvrouw. Ik moet weleens denken aan het nummer We zijn op de wereld om mekaar te helpen, niewaar uit 't Schaep met de 5 pooten (beluister

het nummer). Als we elkaar helpen, wordt het leven veel leuker."

Nextdoor is een buurtapp waarmee je gratis contact kunt leggen met buurtbewoners. Kijk voor meer informatie op nextdoor.nl. De app kun je downloaden in de App Store of Google Play App Store.

Foto | Wouter van der Wolk

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Prins Harry zit lekker zijn popcorn te eten op de bühne bij de Invictus Games in Canada, wanneer hij te maken krijgt met een piepjonge popcorndief. Het duurt zeker een minuut voordat hij in de smiezen heeft dat er nóg iemand van zijn snack geniet. Het moment van realisatie doet onze harten smelten. Ge-wel-dig! Lees hier meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden