9 Pluspunten van 50plussers
Goede mensen zijn schaars en steeds meer werkgevers voelen de extra waarde van vrouwen met een flinke dosis levens- en werkervaring. Negen redenen waarom iedereen (nou ja, bíjna iedereen) vijftigplussers wil hebben.
De Nederlandse economie zit flink in de lift, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Planbureau. De groei is het afgelopen jaar voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis in 2008 weer boven de 3% uitgekomen. En al hebben 109.000 mensen boven de 55 een WW-uitkering, vijftigplussers zijn weer een stuk aantrekkelijker voor een arbeidsmarkt die op zijn beurt niet altijd even vriendelijk was voor ons. Dit jaar zijn 11% minder 55-plussers de WW ingestroomd dan vorig jaar.
1. Minder burn-outs en depressies en geen zwangerschapsverlof
Anne-Marije Buckens, oprichter/eigenaar 50 Company en medeauteur van Het grote 50+ werkboek: “Werknemers van vijftigplus zijn minder vaak afwezig dan jongeren. Bij een kater of verkoudheid zal een jongere werknemer eerder verstek laten gaan met het idee: laat ik maar even rustig aan doen vandaag, want anders kan ik vanavond niet naar de hockeytraining/balletvoorstelling/dat etentje met de vriendinnenclub. Omdat de vijftiger het niet oké vindt om de werkgever ervoor op te laten draaien, gaat zij gewapend met een flinke dosis pijnstillers naar het werk. De kinderen zijn ouder of al het huis uit, en omdat je minder ballen in de lucht hoeft te houden, kun je je meer focussen op je baan. Omdat vijftigers in een stabielere, rustiger levensfase zijn gekomen, hebben ze minder last van psychische problemen als een burn-out of depressie. Ook handig dat er geen maandenlange zwangerschapsverloven hoeven te worden uitbetaald.” Sanne Höweler, organisatieadviseur/talentmanager, vult aan: “Wat mij opvalt, is dat de vijftiger veel meer rust heeft gevonden, niet meer zo nodig parachute hoeft te springen maar bijvoorbeeld een uitdaging vindt in mindfulness of het leren bespelen van een (nieuw) instrument. Het zit ’m dus in kleinere uitdagingen op een dieper niveau. Goed voor de innerlijke rust, waardoor je ook weer minder kans loopt op overspannenheid.”
2. (Werk)ervaring waar anderen wat van kunnen leren
Sanne Höweler: “Het is opvallend hoe goed de vijftiger in teamverband kan werken. Dikwijls houdt zij het team bij elkaar doordat ze socialer is en zich door haar levens- en werkervaring gemakkelijker openstelt. Jongeren werken vaak om zichzelf te bewijzen en sociale contacten op te doen. Maar een vijftiger is graag onderdeel van een groter geheel. Het doorgeven van kennis, het helpen en het meedenken in andere disciplines zijn allemaal typische eigenschappen met veel meerwaarde. Brede en holistische gedachten – zoals: wat wil ik nu écht met mijn leven? – komen in deze levensfase vaker naar voren. De wereld mooier achterlaten in plaats van meer en meer carrière maken. Duurzaam bezig zijn, recyclen en een bedrijf schoner laten produceren zijn projecten die vaak worden opgestart door de medewerker met meer ervaring.”
3. Focus en structuur
Sanne Höweler: “Twintigers zijn creatief, volgen geen gebaande paden en durven vernieuwend te zijn. Ik zie bij veel bedrijven dat twintigers en vijftigers ideale stelletjes vormen en echt perfecte werkpartners zijn. Vijftigers kunnen focus en structuur aanbrengen in het jongehondengedrag en vragen blijven stellen als: maar welke kant gaan we dan op? Wat me de laatste tijd ook opvalt, is dat de oudere werknemer vaak optreedt als leermeester voor de jongere generatie.”
4. Diversiteit werkt succesvoller
Sanne Höweler: “Werkgevers hebben diversiteit hoog in het vaandel staan; man/vrouw/genderneutraal. Zwart/wit en alle kleuren daartussenin. Maar diversiteit in leeftijd, dus diverse generaties die binnen een team samenwerken, is ook belangrijk. Deze teams zijn succesvoller. Jong en oud samen zien meer, bekijken dingen vanuit verschillende invalshoeken en iedereen brengt andere vaardigheden mee.”
5. Alles wat robots niet hebben
Anne-Marije Buckens: “Jarenlange ervaring, inlevingsvermogen, stressbestendigheid… Het heeft inderdaad nogal wat voordelen als je een vijftiger in dienst neemt. Door levenswijsheid laat je je bijvoorbeeld minder snel gek maken door een boze klant, je hebt immers al meerdere keren met hetzelfde bijltje gehakt. Dat zorgt ook voor rust en stabiliteit in een team. Ervaren werknemers kunnen veel sneller dan jongeren problemen herkennen en oplossen. Daarvoor kun je terugvallen op de successen die je vroeger hebt geboekt. Als je kijkt naar de lijst met 21st Century Skills – een lijst met competenties die voorlopig niet door robots kunnen worden overgenomen, zie kader – valt op dat er veel sociaal emotionele eigenschappen in staan, die bij uitstek te vinden zijn onder de vijftigers. Zoals kunnen zien en inschatten hoe het met iemand gaat en probleemoplossend denken. De vijftiger is de medewerker van de toekomst.”
6. Stessbestendig, breed inzetbaar en relativerend
Anne-Marije Buckens: “Jarenlange kennis en ervaring in combinatie met een flink stuk levenswijsheid is inderdaad een grote pre. Tel daarbij op dat je veel sneller bent ingewerkt, minder fouten maakt en ook nog eens meer inzicht hebt in complexe vraagstukken. Een vijftiger heeft in zijn leven al meerdere banen gehad, is dus breed inzetbaar en kan bijspringen en adviseren in allerlei disciplines. Steeds meer werkgevers gaan bewust op zoek naar een ervaren medewerker. Juist ook ‘jonge bedrijven’. Jonge mensen hebben veel ideeën en juist de oudere medewerker kan die ideeën toetsen op haalbaarheid en relevantie. Als je naast de jonge mensen ervaren mensen zet, heb je een gouden team. Wij zeggen altijd: jong + oud = goud.” Sanne Höweler: “Fijn is dat de vijftiger er vaak op vertrouwt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Relativeren door levenservaring, ik vind het een uitstekende eigenschap.”
7. Niet zo duur als mensen denken
Anne-Marije Buckens: “Vroeger werd in veel cao’s vastgelegd dat je steeds automatisch in een hogere schaal kwam, maar dat gebeurt steeds minder. Tegenwoordig is wat je verdient een kwestie van onderhandelen en afspraken maken. De werkgever heeft een bepaald salaris voor ogen en daar kun je wel of niet mee akkoord gaan. Het maakt het wat ingewikkelder als je een bepaalde levensstandaard hebt opgebouwd op grond van het vorige salaris. Dat kan ertoe leiden dat je wensen niet overeenkomen met het gebodene. Een vijftiger is misschien wat duurder, maar de werkgever krijgt écht waar voor zijn geld: minder fouten, meer ervaring en een hoge arbeidsmoraal.
Vijftigplusvrouwen vind ik wel vaak te bescheiden, ze hebben het idee dat niemand op hen zit te wachten. Maar daar merk ik in de praktijk niets van. Werkgevers hebben goede mensen nodig. En omdat die steeds schaarser worden, wordt er juist minder naar leeftijd gekeken. Dit jaar is de helft van de bevolking boven de vijftig! Werkgevers kiezen dus ook op natuurlijke wijze voor vijftigers omdat er minder jongeren op de arbeidsmarkt zijn.”
8. Loyaal, ook als het even tegenzit
Sanne Höweler: “Mogelijk gaan we in de toekomst werken tot ons 69ste. Dus als je vijftig bent, heb je nog heel wat werkjaren voor de boeg. Ik merk nog weleens dat een werkgever uitgaat van hoe een vijftiger vroeger was, maar als ik mensen heb geplaatst, zijn werkgevers erg tevreden. Waar je eerst nog werk voor het leven had, zitten we nu in een overgangsfase. We weten dat het niet meer zo is, maar voelen ons nog wel heel betrokken zodat we niet al bij een beetje tegenslag vertrekken. Veel bedrijven verkeren momenteel in zwaar weer en een vijftiger loopt niet zo snel weg, wetende dat het in het leven niet altijd gaat zoals je wilt. Jongeren beproeven hun geluk al snel elders. De werkgever bespaart ook nog eens wervings- en inwerkkosten voor een nieuwe werknemer, omdat vijftigers zelden jobhoppers zijn. Een vijftiger gáát voor het bedrijf.”
9. Mensenkennis en psychologisch inzicht
Die menopauze is niet alleen maar ellendig. Doordat vrouwen in de overgang meer mannelijke hormonen aanmaken, worden ze energieker en ondernemender. Hét moment om je leven en carrière een boost te geven. Nog een voordeel: vijftigplussers zijn vaak de (gratis) kantoorpsycholoog. Vrouwen hebben van nature meer oog voor het sociale en snappen dat het niet alleen om de targets gaat, maar dat je het ook prettig moet hebben op je werkplek. In een goed klimaat groeit immers alles beter.
tekst: els meyer. fotografie: istock.
Dit artikel staat in Margriet 13, je kunt het nummer hier nabestellen.