Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

7x waarom jij te laat komt én wat je daar aan doet

Hoe moeilijk kan het zijn om die paar minuten eerder van huis te gaan? Als de oplossing zo eenvoudig was, zou niemand meer te laat komen. Waarom kom je te laat en wat kun je eraan doen?

1. Je slaapt simpelweg niet voldoende. Of niet goed genoeg. Vermoeidheid maakt je minder alert, waardoor het lastiger is om overzicht te houden over je tijd en je activiteiten.

2. Je wilt altijd nog nét dat laatste klusje af krijgen. Nog even je schoenen poetsen voor je gaat, een laatste was doen, een e-mail beantwoorden. Om jezelf te slim af te zijn kun je ervoor zorgen dat je nog iets moet doen als je aangekomen bent: nog snel even wat doorlezen, een mail beantwoorden op je telefoon, iets opruimen - afhankelijk van de soort afspraak en de plek waar je bent uiteraard.

3. Je onderschat de tijd die het je kost om van A naar B te komen (de blinde vlek). Om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken kun je de tijd bijvoorbeeld tien keer exact opnemen, en dan het gemiddelde nemen.

4. Je bent van alles kwijt als je wilt vertrekken. Als dit je overkomt, zorg dan dat je het probleem aanpakt door een vaste plek voor je sleutels, zonnebril en portemonnee te creëren.

5. Je hebt geen idee wat het effect van je gedrag is op anderen. Goed, je weet dat het storend kan zijn, vervelend soms zelfs. Maar wanneer mensen zich realiseren hoe geïrriteerd het anderen kan maken, kan dit een enorme motivatie zijn om te veranderen.

6. Je staat gewoon te laat op. Het is niet makkelijk je wekker een half uur eerder te zetten. En het is niet leuk om vroeger naar bed te gaan, waardoor je vrije avond minder lang wordt. Maar eerder opstaan helpt. Echt. Wat ook zinnig is, is om je de avond voor vertrek goed voor te bereiden.

7. Je hebt geen zin om naar de plek toe te gaan waar je op tijd moet zijn. Je vindt je baan niet leuk. Of je partner. Of je hebt een sluimerend conflict met een vriend of een familielid. Als dat een reden is, heb je er veel meer aan om dáár wat aan te doen, in plaats van het jezelf nog lastiger te maken door te laat te komen.

tekst: marte kaan.

Kijk ook:

Heb je je ooit afgevraagd waarom je spijkerbroek dat kleine broekzakje heeft?

Journalist en

null Beeld

psycholoog Marte Kaan duikt in de psyche van de notoire laatkomer, in Margriet 42 (2016) vind je het verhaal over de psyche van de tijdsoptimist. Nabestellen kan via tijdschrift365.nl

Automatisch artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden