Margriet logo
null Beeld

6 opvallende feitjes rondom de doop van prins Louis

Voor de Britse koninklijke familie was het gisteren een bijzondere dag: prins Louis, het elf weken oude zoontje van prins William en Kate Middleton, werd gedoopt. Hoewel het een feestelijke gebeurtenis was, viel ons een aantal dingen op. Want waar was koningin Elizabeth? En wat is er toch met die doopjurk van prins Louis?

Hier zes opvallende feitjes rondom de doop:

1. De afwezigheid van koningin Elizabeth en prins Philip

Bijna de gehele Britse koninklijke familie was uitgerukt voor de doop van prins Louis, op twee belangrijke personen na: koningin Elizabeth en haar man prins Philip. Gelukkig heeft de afwezigheid van de twee niets te maken met hun gezondheid, liet Kensington Palace in een verklaring weten. Koningin Elizabeth heeft een zeer drukke week voor de boeg en had simpelweg geen tijd om de doop bij te wonen.

2. De bijzondere betekenis achter de doopjurk van prins Louis

Komt de doopjurk van prins Louis je bekend voor? Dat zou zomaar kunnen! De jurk is namelijk ook gedragen door prinses Charlotte en prins George tijdens hun doop. De jurk is een replica van de doopjurk die in 1841 werd gedragen door Victoria, het eerste kind van koningin Victoria en prins Albert. De jurk is daarna de hele familie rondgegaan en werd gedragen door meer dan zestig royal baby’s, onder wie koningin Elizabeth, prins Charles en prins William. In 2004 (bijna 160 jaar later dus) was de jurk te fragiel geworden om nog te dragen, en werd er dus een replica van gemaakt.

null Beeld AFP
Beeld AFP

3. De bruiloftscake die werd geserveerd tijdens de receptie

Na de doop van prins Louis werden gasten verwend met een kopje thee én een plakje cake dat nog dateert van de bruiloft van prins William en Kate Middleton (zo’n zeven jaar geleden). Het is niet de eerste keer dat de ouders van prins Louis hun goed geconserveerde bruiloftscake serveren, ook bij de doop van prins George en prinses Charlotte werd de cake tevoorschijn gehaald.

4. Het bijzondere (en dure) cadeau van oom Harry

Eén ding is zeker: de prijs voor beste oom gaat naar prins Harry, die zijn neefje een wel heel bijzonder cadeau gaf. Prins Louis kreeg de allereerste druk van Winnie de Pooh, afkomstig uit 1926. Kosten van dit cadeau? Zo’n tienduizend pond (omgerekend € 11.309). Prins Harry zou hiervoor hebben gekozen omdat hij zelf fijne herinneringen heeft aan de Winnie de Pooh-verhaaltjes die zijn moeder hem altijd voorlas voor het slapengaan.

null Beeld

5. Het water dat uit de fontein kwam

Voor prins Louis is alleen het beste van het beste goed genoeg. Het prinsje werd niet gedoopt met kraanwater, maar met gesteriliseerd water afkomstig uit de Jordaan-rivier. Het is traditie binnen de Britse koninklijke familie om bij de doop water te gebruiken dat afkomstig is uit dezelfde rivier waar Jezus zou zijn gedoopt door Johannes de Doper. Ook prins George en prinses Charlotte zijn met Jordaan-water gedoopt.

6. Het gedrag van prins George en prinses Charlotte

Jonge kinderen hebben nogal eens de neiging zich te misdragen, en gek genoeg doen ze dat áltijd op momenten die niet uitkomen. Prins George en prinses Charlotte hadden hier gisteren geen last van: de twee kinderen gedroegen zich voorbeeldig en hebben vanaf het begin tot het eind geen kik gegeven. Prins William heeft zijn kinderen dan ook een complimentje gegeven nadat ze de gasten van de doopceremonie netjes een handje hadden gegeven.

null Beeld

Bron | Good Housekeeping |

Foto | ANP |

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden