5 vragen over cosmetisch dermatologische ingrepen
Dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus Medisch Centrum Aesthetics, het opleidings- en kenniscentrum van de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC, gaat in op de stijgende populariteit van cosmetisch dermatologische ingrepen.
1 Is botox gemeengoed geworden?
“Er is een sterke stijging van het aantal mensen dat cosmetisch dermatologische behandelingen ondergaat. Daarom is het zo belangrijk dat het Erasmus MC Aesthetic onderzoek doet naar cosmetische dermatologie: wat zijn de beste behandeltechnieken en -middelen en wat zijn de risico’s? Het exacte getal is niet bekend, maar al sinds het jaar 2000 stijgt het aantal cosmetisch dermatologische behandelingen. We zijn inmiddels in de ‘acceptatiefase’ beland; op een feestje kun je gerust vertellen dat je een botoxbehandeling hebt gehad.”
2 Mannen ook?
“Hoewel het aantal mannen stijgt, zijn negen van de tien personen die een behandeling ondergaan vrouwen. Het gaat vooral om botox en fillers, op de voet gevolgd door peelings.”
3 Welke behandelaar kies je?
“In Nederland worden cosmetisch medische behandelingen vooral door basisartsen uitgevoerd, niet door dermatologen. Deze cosmetisch artsen zijn overal het algemeen goed in hun vak, vooral als ze zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Hun deskundigheid wordt getoetst met een examen in hun praktijk. Datzelfde geldt voor artsen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie of de Nederlandse Vereniging van Dermatologie. In Nederland zijn er weinig dermatologen die cosmetische behandelingen uitvoeren. Er is een wet ophanden die vastlegt wie is bevoegd tot het verrichten van cosmetisch dermatologische ingrepen. Dat is goed, want nu is er sprake van wildgroei. Tandartsen, huisartsen en schoonheidsspecialisten voeren botoxbehandelingen uit. Er blijft bijvoorbeeld weleens wat botox over als een huisarts een patiënt die overmatig transpireert ermee heeft behandeld. Het verhaal gaat dat sommigen dat restje gebruiken bij zichzelf, een assistent of een betalende cliënt. Dat is natuurlijk geen serieuze behandelaar.”
4 Zeg je weleens ‘nee’ tegen een patiënt?
“Hoe ver patiënten gaan, is een kwestie van smaak. Mijn smaak kan heel anders zijn dan die van hen. Ik stel de grens bij het moment dat ik me ongemakkelijk voel bij een verzoek, als mensen met een klacht bij me komen die ik niet gegrond acht of als ze erg jong zijn. De leeftijd van mensen die om een behandeling vragen daalt. Er zijn jonge meisjes die hun lippen laten opspuiten omdat hun vriendinnen het mooi vinden. Juridisch gezien mogen meisjes boven de achttien jaar zelf beslissen of ze een cosmetische ingreep ondergaan. Maar op die leeftijd worden dergelijke beslissingen vaak genomen uit onzekerheid. Soms kun je daar beter nog een paar jaar mee
wachten. Daarom ben ik voor een wettelijke leeftijd van 21 jaar.”
5 Worden cosmetische behandelingen vergoed?
“Cosmetische ingrepen worden nooit vergoed, tenzij er een medische reden voor is. Denk aan een ooglidcorrectie als het zicht wordt belemmerd door een overhangend
ooglid. De prijs voor botox is overigens gedaald, doordat zowel vraag als aanbod zijn gegroeid. Volgend jaar komen er nieuwe merken uit Korea en China op de markt. De prijs begint nu bij € 110 of € 120. Voor de kwaliteit van botoxbehandelingen die goedkoper zijn sta ik niet in.”
Dit is afkomstig uit het dossier Ouder worden kan altijd nog uit Margriet 2017-34. Bestel editie 34 na via magazine.nl/margriet.
Tekst | Kirsten Munk
Foto | iStock
Bekijk ook
Vervelend die donkere kringen onder je ogen, je krijgt er vaak een vermoeide blik van. Gelukkig kun je ze heel gemakkelijk wegwerken. Beauty-expert Carmen Zomers legt uit hoe.
Ook interessant om te lezen
- Actrice Maria Kraakman: ‘De film In blue draait om een belangrijke levensles’
- Waarom ruiken eierkoeken naar ammoniak?
- Elvis-fan Lida werd verrast met telefoontje van Priscilla Presley
- Met deze tip blijft je flesje water langer koud
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief