Margriet logo
null Beeld

24 jaar na prinses Diana’s overlijden: 6x haar invloed op de wereld van nu

Het is alweer 24 jaar geleden dat prinses Diana omkwam in het vreselijke auto-ongeluk in Parijs, op de avond van 31 augustus. De wereld was geschokt door de dood van de geliefde ‘People’s Princess’, want prinses Diana was véél meer dan enkel een stijlicoon.

Haar invloed is vandaag de dag nog steeds terug te zien.

De wereldwijde invloed van prinses Diana

Prinses Diana zette zich in voor meerdere goede doelen, vroeg

aandacht voor verschillende taboeonderwerpen zoals scheiden en boulimia én bewees

dat je macht kunt inzetten voor het goede. En dat alles deed ze in stijl, want

Diana staat nog steeds bovenaan de lijsten van meest invloedrijke fashion

influencers aller tijden. We zetten een aantal van haar vele prestaties op

een rijtje, waarvan het effect nu nog steeds terug te zien is.

1. Ze doorbrak het taboe rondom HIV/AIDS

In de jaren ’80 werd de wereld opgeschrikt door een mysterieuze ziekte: aids. Met name homoseksuelen werden zwaar getroffen, waardoor er een taboe ontstond en men de ziekte wegzette als ‘homoziekte’ die geassocieerd werd met seks. Prinses Diana heeft geholpen dit taboe te doorbreken door aandacht te vragen voor de patiënten en te laten zien dat de ziekte niét besmettelijk was door aanraking (iets waar men toentertijd bang voor was).

In 1987 bezocht ze aidspatiënten in een ziekenhuis in Londen en hield hun handen vast zonder handschoenen. Dit simpele gebaar zorgde ervoor dat veel mensen anders tegen de ziekte aankeken.

2. Ze zette zich in voor daklozen

In 1992 werd prinses Diana beschermvrouw van het Centrepoint in Londen, een organisatie die (jonge) daklozen van de straat probeert te houden. Ze nam haar twee jonge zonen, prins William en prins Harry, mee tijdens haar bezoeken aan de opvang. Dit maakte indruk op hen, want prins William zet zich tot op de dag van vandaag ook in voor daklozen. In 2005 werd hij beschermheer van het Centrepoint, en in 2019 van The Passage, een andere daklozenorganisatie.

3. Ze opende het gesprek over ongelukkige huwelijken

Hoewel het (Britse) koningshuis zich het liefst zo ver mogelijk van schandaal houdt, kwam prinses Diana uiteindelijk naar buiten met schokkende openbaringen over de geliefde familie. Ze sprak over de slechte behandeling van Charles en de rest van de familie en over hoe ongelukkig ze was in haar huwelijk met de prins.

Diana’s weigering om haar mond te houden gaf veel vrouwen de kracht om óók eerlijk te zijn over hun ongelukkige huwelijk. Na de scheiding van Charles en Diana in de jaren ‘90 volgde een enorme piek aan scheidingen in Engeland, wat maar weer laat zien hoe groot de invloed van de acties van prinses Diana was.

null Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Beeld Tim Graham Photo Library via Get

4. Ze vocht voor een verbod op landmijnen

Een paar maanden voor het fatale ongeluk vloog prinses Diana naar Angola. Haar missie? Een verbod op landmijnen. Hier is een iconische foto uit voortgekomen, waarin Diana over een veld met actieve landmijnen loopt (zie boven). Ook de foto waarbij ze naast een jong meisje met een geamputeerd arm en been zit heeft wereldwijd veel invloed gehad. Haar zoon, prins Harry, heeft het stokje van zijn moeder overgenomen en zet zich nu in voor dit doel.

Lees ook: Prins Harry maakt dezelfde controversiële wandeling als zijn moeder 22 jaar geleden

5. Ze vroeg aandacht voor boulimia

Prinses Diana vocht haar hele leven tegen boulimia, en sprak hier openlijk over in haar biografie, geschreven door Andrew Morton. Ze noemde de eetstoornis haar ‘shameful friend’ (beschamende vriend) en doorbrak hiermee het taboe rondom boulimia. Veel vrouwen voelden zich gehoord en herkenden zich in Diana’s verhaal, waardoor ze minder schaamte voelden voor de ziekte.

Mirror Mirror, een liefdadigheidsinstelling voor eetstoornissen, schrijft dat Diana ook heeft bijgedragen aan het beter begrijpen van boulimia, door bekend te maken welke triggers de eetstoornis bij haar veroorzaakten.

6. Diana’s invloed op de modewereld is nog steeds zichtbaar

In 2018 werd prinses Diana door mode-onderzoeksbedrijf Lyst uitgeroepen tot meest invloedrijke stijlicoon aller tijden. Een kleine greep uit de nu nog populaire modetrends die Diana in het leven heeft geroepen: the little black dress (ook wel: de revenge dress), parels, schoudervullingen, donkerblauw fluweel (de Travolta dress) en het dragen van sportkleding als gewone outfit.

Kortom: de kans is groot dat jij óók een kledingstuk in je kast hebt hangen dat is voortgekomen uit de invloed van prinses Diana.

null Beeld Corbis via Getty Images
Beeld Corbis via Getty Images
null Beeld Tim Graham Photo Library via Get
Beeld Tim Graham Photo Library via Get

Bron | Marie Claire, Sundaypost.com, Yourstory.com

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden