Margriet logo
null Beeld

10 maffe Nederlandse tradities waar ze in andere landen niets van snappen

Je hebt ze al honderden keren gehoord: de stereotyperingen over ‘die gierige Hollanders. Die altijd overal naartoe tuffen op hun tweewieler en te pas en te onpas maar zeggen wat ze denken…

Maar hoe kijken ze in andere landen nu écht naar ons Nederlanders?

1.    Honderd miljoen fietsen

Waar we ook komen of gaan, de fiets gaat mee. Tenminste, dat is wat andere landen denken. Wanneer zij voor het eerst in Nederland zijn, kijken ze hun ogen uit met al die honderd miljoen fietsen. En waar ze zich dan misschien nog wel het meest over verbazen… Dat wij zonder fietshelm, al bellend, met één kind voorop en één kind achterop én twee tassen aan het stuur tóch veilig van A naar B cruisen.

2.    Geen blad voor de mond

Wanneer er een stukje spinazie tussen je tanden blijft steken na het avondeten of je gulp nog openstaat, hoeven wij er niet over na te denken om dit even te melden. Volgens andere nationaliteiten zijn wij ontzettend direct. Maar hé, het is toch super fijn om te weten of er groenvoer tussen je tanden zit vóór je die belangrijke presentatie gaat geven…

3.    Gierig

Volgens andere nationaliteiten is deze stereotypering dus wél waar. Nederlanders zijn gierig. Maar, ze denken ook dat dit de reden is waarom wij zoveel geld aan goede doelen doneren. Volgens de World Giving Index 2017, staat Nederland op nummer 7 in de lijst als het gaat om het doneren van geld. Dus zijn we wel echt zo gierig?

4.    Het antwoord is nee

Nederlanders staan bekend om het vele ‘nee’ zeggen. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn wanneer je je best hebt gedaan in de keuken en niemand wil iets eten. En wat andere nationaliteiten ook heel opvallend vinden: als wij Nederlanders ‘nee’ zeggen, dat het dan ook ‘nee’ blijft. Wil je even niets eten, dan leef je de rest van de avond op water en brood (tenzij je bij je oma bent natuurlijk).

5.    Gefeliciteerd!

Wat voor andere landen echt een gekke gewoonte is, is dat wij bij een verjaardag iedereen feliciteren. Voordat we plaatsnemen in de typische kring, lopen we bij iedereen langs om hen een hand te geven.

6.    Een rij, wat is dat?

Wat andere nationaliteiten opvalt, is dat het voor ons erg lastig is om in een rij te staan. Wanneer nog niet alle passagiers uit de trein zijn gestapt, wurmen de eerste mensen zich al naar binnen. En bij de viskraam of de bakker is het soms ook wel lastig om achteraan aan te sluiten.

7.    Het luchtalarm

Elke eerste maandag van de maand, om precies twaalf uur. Hét moment waarop mensen uit andere landen geen idee hebben wat hen overkomt als ze in Nederland zijn. Het luchtalarm. No worries, het is alleen een oefening.

8.    Het begrijpen van ‘de’ en ‘het’

De Nederlandse taal. Als je er niet mee opgegroeid bent is het onwijs lastig om te leren. Alle regels en uitzonderingen. Vooral het gebruik van ‘de’ en ‘het’ is moeilijk om toe te passen.

9.    Beschuit met muisjes

Bij iedere geboorte worden we weer getrakteerd op blauwe of roze muisjes. Voor ons is het een traditie, maar voor anderen is het iets heel geks. De kers op de taart is toch wel de ooievaar die in de tuin komt te staan.

10.      Heel. Veel. Mayonaise.

Hoewel de snackbar al een vreemd concept is voor andere landen, is de hoeveelheid mayonaise die wij bij onze frietjes krijgen dat ook. Voor ons is een ‘patatje met’ de normaalste zaak van de wereld, maar blijkbaar is het toch een gekke gewoonte.

Bron: Upcoming

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden