null Beeld

Quirine kijkt ‘Wie is de Mol?’: ‘Mijn theorie breekt in duizend stukjes’

'Wie is de Mol?' houdt honderdduizenden fans in z’n greep. Ook de Margriet-redactie doet fanatiek mee om de Mol te ontmaskeren. We hebben poules, verdenkingen en meer dan genoeg twijfels.

Iedere week bespreekt online redacteur Quirine de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? en probeert ze wijzer te worden van alle bondjes, al het bedrog en ingewikkelde opdrachten. Deze keer: aflevering vijf, ‘Aangeraakt’.

Iedereen is aan het prutsen

Ik ga vol goede moed de nieuwe aflevering in. Ik heb besloten dat Nathan op dit moment mijn Mol is en hoop dat ik daar bevestiging voor kan krijgen. De eerste opdracht bestaat uit verschillende mini-opdrachten die moeten worden opgelost door de persoon die zich op dat moment binnen de lasercirkel bevindt. Wie de laser aanraakt, is af. Raad eens bij wie dat als eerste gebeurt? Juist, Johan. Ik kan alleen maar denken: als hij de Mol niet is, dan is hij dus écht zo onhandig. Wat erg! Maar dan raken Miljuschka en Nathan ook de laser aan, dus Johan is niet meer de enige met schuld. Zou de Mol bij deze drie ‘onhandige’ kandidaten zitten? Maar eerlijk is eerlijk, iedereen is deze opdracht zo aan het prutsen dat er eigenlijk geen Mol meer te ontdekken is.

Waar is de actie?

De tweede opdracht is weer een zoekopdracht, waarvan we er dit seizoen voor mijn gevoel wel heel veel hebben. Ik mis de actie! Wanneer mogen de kandidaten van een berg paragliden, over een afgrond tokkelen of door een wilde rivier varen? Maar nee hoor, de kandidaten worden met een bakfiets de markt opgestuurd en moeten grote letters verzamelen om de zin ‘Wie is de Mol?’ te vormen. Johan en Nathan bakk(fiets)en er niets van, ondanks hun uitmuntende communicatie: ‘You see big letter? Big letter? Here?’. Maar ja, wisten zij veel dat in plaats van een grote witte letter ze dat grote rode vraagteken hadden moeten meenemen. Ook al keek Nathan er recht tegenaan.

Mil? Sorry? Hallo?

De laatste opdracht is saaier dan saai, en ik houd met moeite mijn aandacht erbij. De kandidaten moeten langs Tai Chi-ende vrouwen lopen, want op een van de waaiers van die vrouwen staat de naam van de Mol. In het Chinees. Ik denk: ‘Ja hoor, zo makkelijk gaan ze de Mol heus niet weggeven’, en dommel een beetje weg. Maar dan is Miljuschka aan de beurt en ik schrik meteen wakker wanneer zij bij de eerste waaiers al zegt ‘Oh, dat is mijn naam.’ Sorry? Hallo? Zijn we niet zojuist verteld dat de naam van de MOL op de waaiers zou staan?

Stilstand is achteruitgang, Johan

Bij de laatste opdracht is Nathan – lieve, goede Nathan – de enige die voor geld koos, want hij voelde zich schuldig na de vorige opdracht. Mijn Mol-theorieën vallen meteen in duizend stukjes uiteen. Dit was dé opdracht voor de Mol om geen geld te kiezen. Of wist de Mol dat niemand anders voor geld zou kiezen, en kon hij het zich daarom veroorloven er zelf wel voor te kiezen? Wanneer Nathan bij de executie ook nog eens zegt dat hij vier mensen verdenkt (víer, van de zes!) breekt het zweet me uit. Ik heb in de poule bijna al mijn punten op Nathan gezet. Hij mag er écht niet uit. Gelukkig krijgt, na een aantal zenuwslopende minuten, Johan uiteindelijk zijn rode scherm te zien. En dat terwijl hij vijf minuten daarvoor nog zei ‘stilstand is achteruitgang, ik ben blij dat er iemand weggaat vandaag.’ Oeps.

Beeld | screenshot

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden