null Beeld

Quirine kijkt Wie is de Mol?: ‘Even over het ochtendhumeur van Johan…’

Wie is de Mol? houdt honderdduizenden fans in z'n greep. Ook de Margriet-redactie doet fanatiek mee om de Mol te ontmaskeren. We hebben poules, verdenkingen en meer dan genoeg twijfels.

Iedere week bespreekt online redacteur Quirine de nieuwste aflevering van Wie is de Mol? en probeert ze wijzer te worden van alle bondjes, al het bedrog en ingewikkelde opdrachten. Dit keer: aflevering vier, 'Misleid'.

Stuntelende Rob, Johan en Leonie

Dit was een aflevering vol onhandigheid, ochtendhumeuren en gekibbel. Maar ja, wat wil je, als je een paar lange Nederlanders inclusief gekke stokken door een Chinees doolhof vol breekbare vazen stuurt. Rob stootte drie vazen om en gaf vooral zijn hoed, tuinbroek en de stokken de schuld, want hijzelf deed écht voorzichtig. Johan stootte twee vazen om - waarvan de laatste op een moment dat hij helemaal niet aan de beurt was, en gewoon stil op zijn plek had moeten staan. Maar het was volgens Johan toch ‘een spuuglelijke vaas’, dus het maakte niet uit. Ik zie hier geen mollenactie in. Maar, zucht, let nou gewoon even óp, Johan.

Leonie was ook weer lekker aan het mollen en was éven vergeten dat zij de stokken met het hoogste bedrag door het doolhof zou leiden, en pakte een ander bedrag. Maar dit alles mocht de pret niet drukken: de kandidaten konden maar liefst 2300 euro in hun zak steken. Niet dankzij Rob of Johan, maar toch.

Heel verdachte Nathan

De tweede opdracht, was weer een gevalletje ‘ik begrijp er helemaal niets van, dus ik kijk wel gewoon’. Hier kom ik er pas achter dat Nathan ineens de penningmeester is geworden. Waarschijnlijk was ik even drinken halen op het moment dat dat is gebeurd. Of het een wijze beslissing is weet ik niet, want Nathan stijgt in deze aflevering ineens naar de top van mijn verdachtenlijstje. Hij neemt steeds vaker het voortouw, maakt gehaaste beslissingen en probeert alles weg te lachen met heel veel grapjes. Grapjes die ik wel kan waarderen (‘alle straatnamen hadden de namen van oud-mollen, dus ik kwam ineens die van Buddy tegen’), maar die hem niet minder verdacht maken.

Johan en zijn ochtendhumeur

Even over het ochtendhumeur van Johan. De tweede opdracht werd, daar vooral door belemmerd. “Ik had slecht geslapen, dan is zo’n porto naast je oor best wel veel herrie”, legde 'ie uit. Eerlijk is eerlijk, ik zou ook geen zin hebben om in die hitte op een kratje te staan en een stelletje losgeslagen kandidaten in goede banen proberen te leiden. Johan ook niet, dus die doet het ook lekker niet. Tot grote frustratie van Leonie en Miljuschka, van wie hij beide een standje krijgt. Tevergeefs.

Groepsgevoel

Toen kwam er ineens een Wie is de Mol?-plottwist: in plaats van een derde opdracht, volgde er een test en executie. De executie kon voorkomen worden als meer dan de helft van de kandidaten zou kiezen voor een groepsvrijstelling. Ze konden gaan voor óf een groepsvrijstelling, óf het geld, óf een joker. Mijn eerste gedachte: dat gaat natuurlijk niet gebeuren, die groepsvrijstelling. Maar het groepsgevoel bij Nathan, Rob, Claes en een vierde persoon (de Mol?) bleek groot, dus die groepsvrijstelling kwam er. Twee andere kandidaten kozen voor het geld, wat ook fijn is. En Johan koos, geheel uit eigenbelang, een joker. Verdacht? Welnee. Eerder jammer voor het groepsgevoel. Als hij de Mol is, eet ik m'n schoen op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Avrotros

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden