null Beeld

Margriet-molloten analyseren Wie is de mol?: ‘Wat een mysterieuze uitspraak, Jamie!’

Het programma Wie is de mol? is volop aan de gang. Niet alleen het internet barst los met theorieën en aanwijzingen, ook de Margriet-redactie doet fanatiek mee om de mol te ontmaskeren. Elke aflevering wordt uitgebreid besproken en de verschillende mollenacties worden nader onderzocht.

Niets gaat onopgemerkt aan de redactie van Margriet voorbij. Maar goed, voordat we al onze bevindingen weggeven, beginnen we even bij het begin.

Wie is de mol? 5: ‘Verblindend’

De aflevering begint met een terugblik van vorige week, waarin de actie van Niels wordt besproken. Hij stal de joker van Evelien, die dan ook het spel moest verlaten. Voor hun eerste opdracht (Straatbeeld), moesten de kandidaten de lokale bevolking van Barichara het hemd van het lijf vragen om zo de negen puzzelstukken te vinden, die samen de foto van het vergezicht compleet zouden maken. Jamie spreekt gelukkig heel goed Spaans, maar zit toch in de groep die als laatste alles compleet heeft. Vreemd? Dat vonden wij nou ook! Daarnaast zei hij dat hij de kapitein van de opdracht was en tja, een kapitein verlaat als laatste het schip. Misschien de mol die als laatste overblijft in het spel? Toch hebben de kandidaten aan de opdracht voldaan en sleepten zij €1.800 voor de pot binnen.

Waar was Ellie Lust met de etherdiscipline?!

Na de eerste opdracht sloten Rick Paul, Niels en Sarah stiekem een bondje en dachten na over hoe zij afstand kunnen creëren tussen Jamie en Merel. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens opdracht 2 (Parkeergeld) besloot Sarah – die erg dyslectisch is – samen met Merel op de steigers te gaan staan, om zo vanuit de lucht de woorden te maken en de auto’s in het juiste parkeervak te coördineren. De etherdiscipline van Sarah was ver te zoeken (waar was Ellie Lust?!). Na een aantal vijfletterwoorden, die slechts €50 euro opleverden, ging Jamie staken. Er moesten woorden van minstens zes of zeven letters worden gemaakt, vond hij. Ook reed Jamie ‘per ongeluk’ het verkeerde parkeervak in. Oeps. Robèrt, de favoriet van iedereen, besloot ook naar boven te gaan om te helpen met de woorden. Zo kwam hij met het niet-passende woord ‘geldla’, tja Robèrt, daarmee komt er geen geld in het laatje. Uiteindelijk verdienden ze toch nog €1.350 aan parkeergeld.

De tietjes van Sinan

Een van de kandidaten die een meester is in géén geld binnenhalen, is Sinan. Heeft hij überhaupt al iets verdiend in de afgelopen vijf afleveringen? In opdracht drie (Sleutelhanger) ging het wederom mis. Sinan kon niet mee abseilen van de waterval en bleef dus beneden staan om zijn medekandidaten aan te moedigen. De rest moest een sleutelhanger kiezen en onthouden wat erop stond. Zo onthielden Merel en Sarah de tietjes van Sinan – dit waren de knopjes op de sleutelhanger, die wel wat leken op tietjes.

Een goed begin is het halve werk

Jamie en Sarah gingen succesvol van start; zo vonden ze beiden direct hun eigen hangers én die van Sinan en Niels. Althans, dat is wat wij moeten geloven. Merel en Robèrt volgden. Ook zij vonden hun eigen hanger en Merel voelde eveneens 'de tietjes van Sinan'. Robèrt had het zwaar. Hij kreeg letterlijk een waterval over zich heen. Maar wat was iedereen trots dat hij het had gehaald. Wij ook hoor, Robèrt!

Verblind door angst

En toen kwam Niels. Verblind door angst en al het water in zijn gezicht, daalde hij langzaam naar beneden waarna hij beweerde geen enkele koker te hebben gezien. Hmm, is dat waar de afleveringstitel ‘Verblind’ op doelde? Als laatste mocht Rick Paul aan de afdaling beginnen. Onder het mom dat hij aan het begin uitgleed, heeft hij de eerste koker over het hoofd gezien. Wel vond hij zijn eigen hanger, maar toen hij bij die van Niels aankwam, wist hij zonder amper te hebben gevoeld, dat dit niet de juiste was. Maar, Jamie wist het zeker, dus volgde hij zijn intuïtie. Helaas. Het slot ging niet open. Die van de dames overigens wel, dus indirect heeft Sinan tóch nog geld binnengehaald.

Mysterieuze uitspraak…

Al met al is de pot deze aflevering nog best lekker gespekt. Het totaal staat nu op €7.900, wat begon met €4.000. Eens zien hoe lang dit standhoudt. Tijd voor test en executie. Zeg Jamie, wat was dat nou weer voor mysterieuze uitspraak bij de test? “Het gaat er niet om dat je de test het beste maakt, je moet hem niet het slechtste maken. Ik ga weer eens mijn best doen om het niet het slechtste te maken. Het beste doe ik pas bij het einde.” Tja, als je de mol bent, kun je natuurlijk alles fout beantwoorden. Je blijft toch wel in het spel.

Tunnelvisie

Ook Sinan zei iets vreemds: “Ik ging er blind van uit dat Evelien de mol was, zo werkt het natuurlijk in het spel. Ik bedoel tunnelvisie, dan ga je je blind op iemand staren en dan vergeet je eigenlijk wat er rondom iemand anders gebeurt…” Sinan was dus letterlijk verblind, doordat hij zich op één mol had gefocust. Dit kan natuurlijk óók op de afleveringstitel slaan. Of is het toch dat Rick Paul ineens een bril droeg, toen hij samen met Jamie de vragenlijst doornam? Dat hij wordt verblind als hij deze niet draagt? Wij zijn er nog niet over uit!

Tot ieders verdriet bakte Robèrt het minste van de test en moest hij het programma verlaten. Wat zullen we hem missen. Ondertussen staren wij ons blind op maar één ding: Wie is de mol?

Beeld: AVROTROS

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden