null Beeld

Helene: ‘Zo’n buurtapp kan voelen als een publieke schandpaal’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze keer iets wat we allemaal vást wel herkennen: het reilen en zeilen van de buurtapp.

"‘Hoelang gaat het geboor nog duren? Onze kinderen kunnen er niet van slapen...’ ‘Wat een herrie, kan de muziek wat zachter?’ Zomaar wat gezellige berichtjes in de appgroep van mijn buurt."

Leuke buren

"Nu moet je weten dat ik heel leuke buren heb. Iedereen zegt elkaar vriendelijk gedag op straat en als iemand een kommetje suiker wil lenen, is er altijd wel iemand die zegt: ‘Dat kan bij mij.’ Er worden in de appgroep ook geregeld vriendelijke berichten gedeeld, maar opvallend vaak wordt er geklaagd. Meestal over geluidsoverlast. Dat we door de coronamaatregelen meer thuiswerken dan voorheen, zal ongetwijfeld een rol spelen."

Lees ook:

Helene: ‘Ik heb een hekel aan afscheid nemen’

Klagen in de buurtapp

"Maar het komt ook door het gemak van het appen. Want als je buurman of -vrouw vroeger te harde muziek draaide, en je wilde dat het stopte, moest je bij die persoon aanbellen. En in het gezicht van die persoon vragen of de muziek wat zachter mocht. Negen van de tien personen zijn een stuk vriendelijker tegen anderen als ze diegenen recht in de ogen kijken. Een goede buur zal bij een klacht over geluidsoverlast zeggen: “Sorry, ik realiseerde me niet dat je er last van had, ik zal de muziek wat zachter zetten.” Maar als de klagende buurman of-vrouw niet voor je deur staat, maar een berichtje in de appgroep gooit, komt het toch anders over."

Publieke schandpaal

"De overlastveroorzaker meldt zich dan ook zeer zelden in de appgroep. Niet zo gek, want de hele buurt weet dan meteen dat jij het was en zo’n buurtapp kan dan voelen als een publieke schandpaal. Misschien moeten we weer wat vaker bij elkaar aanbellen als er iets is. Beter een goede buur dan een klagende apper."

Volg Helene van Santen ook op Facebook, Instagram of Twitter.

Fotografie | Sanne Tulp

null Beeld

Margriet 34 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: 65 gratis uitjes door heel Nederland, déze vrouwen hebben een geheim voor hun partner, een interview Natacha Harlequin, overlast van de buren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden