null Beeld

Helene: ‘Ineens zie ik het: een onbestemde bruine vlek op de bodem van het zwembad’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze keer: zwemmen.. en alles dat daarbij komt kijken als je een tikkeltje smetvrees hebt.

"Ik ben al ruim een kwartier baantjes aan het trekken als ik het ineens zie: een onbestemde bruine vlek op de bodem van het zwembad. En zoals dat gaat: als je het eenmaal hebt gezien, kun je het niet meer níét zien. Bij elk baantje vraag ik me steeds meer af: wat lígt daar?"

Een tikkeltje smetvrezig

"Nu moet je weten dat ik een tikkeltje smetvrezerig ben en dat is niet zo’n handige eigenschap als je van zwemmen houdt. In het zwembad probeer ik altijd zo min mogelijk na te denken over het feit dat andere mensen het water waar ik in lig in hun mond krijgen en weer uitspugen. En dat er wellicht weleens iemand, al dan niet per ongeluk, een klein plasje doet. Ja, chloor maakt alle bacteriën dood, maar aan de hoeveelheid chloor in het water wil ik óók al niet denken, want dat is net zo vies. Normaal gesproken kan ik deze gedachten redelijk goed onderdrukken tijdens het zwemmen, want ik geniet ontzettend van baantjes trekken: het gevoel van vrijheid dat je krijgt als je je door water beweegt, is onweerstaanbaar."

Lees ook:

Dít is het favoriete ontbijt van Margriets Helene (en zo maak je het)

Bruine vlek op de bodem

Maar nu is er dus die vlek. De gedachte aan een druppel urine in deze immense kuip vol water kan ik wel aan, maar ontlasting gaat me toch te ver. Of stel ik me nu aan? Als ik even pauze houd aan de rand van het bad spreekt een zwemgenoot mij aan. Of ik die bruine vlek op de bodem van het zwembad ook heb gezien en of ik denk wat hij denkt? Een derde zwemgenoot mengt zich in het gesprek. “Ach, dood zullen we er vast niet aan gaan,” haalt hij nonchalant zijn schouders op. “En zo wel, dan hebben we in elk geval nog lekker gezwommen."

Volg Helene van Santen ook op Facebook, Instagram of Twitter.

Fotografie | Nine Ijff

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden