Margriet logo
null Beeld

Helene: ‘Er is een naam voor wat ik heb, ik blijk een broddelaar te zijn’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze keer over een nieuwe ontdekking die ze gedaan heeft, over zichzelf. Ze blijkt namelijk een broddelaar te zijn.

"Wie mij ook maar één keer heeft gesproken, weet: ik praat snel. Echt snel. Matthijs van Nieuwkerk is er niets bij. Dat komt omdat ik een vreselijk ongeduldig mens ben. Ik doe eigenlijk alles snel: ik denk snel, handel snel, rijd ook weleens te hard in mijn auto..."

Autocue

"Laatst moest ik voor de eerste keer in mijn leven filmpjes opnemen met een autocue, voor een campagne voor Margriet. Ontzettend handig, zo’n autocue, want dan hoef je niet een hele tekst uit je hoofd te leren. Enige nadeel: de tekst op de autocue bewoog tergend langzaam. Aan het einde van een zin moest ik steeds even pauze nemen om te wachten tot de volgende zin weer in beeld kwam. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, legde de regisseur uit. Hij had de autocue expres traag gezet, zodat ik gedwongen werd langzamer te praten. En zo ook beter verstaanbaar was. Heel logisch en hij had volkomen gelijk, maar ik vond dat langzame spreken een regelrechte kwelling."

Lees ook:

Helene: ‘Stilzitten en aan niets denken? Poeh, wat saai’

'Ik blijk een broddelaar te zijn'

"Nu heb ik dankzij het artikel in Margriet 43 (nú in de winkel!) geleerd dat er een naam is voor wat ik heb. Ik blijk een broddelaar te zijn: iemand die af en toe struikelt over zijn of haar eigen woorden, omdat die met topsnelheid uit zijn of haar mond komen. Deze zin vond ik vooral erg mooi (en prettig om te lezen als je het zelf bent): “Mensen die broddelen zijn niet te lui om fatsoenlijk te articuleren. Hun denkwijze is te snel voor woorden.” Ha!

Broddelen is niet hetzelfde als stotteren, maar bij sommigen gaan die twee hand in hand. En laat dat nou uitgerekend bij mij soms het geval zijn. Maar daar stap ik lekker snel weer overheen."

null Beeld

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden