Margriet logo
null Beeld

Helene: ’40 is het nieuwe 20? Ik hoop het niet’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze keer: waarom ouder worden eigenlijk helemaal niet zo erg is als wij vrouwen het soms laten lijken.

"Begin dit jaar werd ik veertig. Tussen de vele lieve kaartjes die ik ontving, zaten er een paar met dezelfde tekst: 40 is het nieuwe 20. Goed bedoeld, maar ik dacht: ik hoop het niet."

'Ik ben veel liever veertig'

"Als twintiger was ik helemaal niet zo gelukkig - althans, niet zo gelukkig als ik nu ben. Onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor zelfvertrouwen en onwetendheid voor kennis. Echt, ik ben veel liever veertig. Ik ben ervan overtuigd dat ik over tien jaar ook zo denk over vijftig worden. Want ik weet inmiddels: the best is yet to come."

Geen houdbaarheidsdatum

"Dat ik op die manier over ouder worden ben gaan denken, is dankzij een vrouw: Petra van Bremen, 62 jaar, topmodel en influencer. Wat jaren geleden begon als een contact via Instagram leidde tot een vriendschap op afstand (Petra is opgegroeid in Zeeland, maar woont tegenwoordig in Hamburg) en tot een mooie samenwerking. We hebben samen een boek geschreven over haar levensmotto: vrouwen hebben geen houdbaarheidsdatum."

Lees ook:

Dít was vroeger Helene’s grote liefde. In haar dromen, dat wel..

'20 is het nieuwe 50'

"Petra laat zien dat je ook op je zestigste nog je dromen kunt najagen en een actief en gelukkig leven kunt leiden. Haar geheim? Goed voor jezelf zorgen, zowel qua beweging als voeding, maar vooral: accepteer je leeftijd. Probeer niet wanhopig vast te houden aan jong, jong, jong. Dat is nog niet zo makkelijk in een maatschappij waar de term ‘anti-ageing’ je om de oren vliegt. Het is tijd om daar voorgoed mee af te rekenen. Wist je dat de helft van de Nederlandse bevolking inmiddels uit 50-plussers bestaat? Het stikt hier van de stijlvolle, actieve, leuke 50+-vrouwen. 20 is het nieuwe 50!"

Volg Helene van Santen ook op Facebook, Instagram of Twitter.

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Fotografie | Sanne Tulp

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden