null Beeld

Gasthoofdredacteur Bibian Mentel: ‘Deze Margriet is een herinnering aan mij’

Bibian Mentel is deze week gasthoofdredacteur van Margriet. Als redactie vinden we het een enorme eer dat wij deze prachtige Margriet met Bibian mochten maken. Margriet 12 is een kijkje in haar leven, en zoals Bibian zelf zegt: “Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.”

Het is een prachtig en vooral inspirerend nummer geworden, waarin het onuitputtelijke optimisme van Bibian op iedere pagina te voelen is. Het nummer is hier te bestellen.

Bibian: 'Ik hoefde niet lang na te denken toen ik gevraagd werd als gasthoofdredacteur'

Bibian schrijft in haar voorwoord: 'Ik hoefde niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg of ik gasthoofdredacteur wilde worden van dit nummer en heb met heel veel plezier samen met mijn man, drie kinderen, moeder, beste vriendinnen en heel veel lieve mensen samengewerkt aan het maken van deze Margriet.'

'Het resultaat is een kijkje in mijn leven. Een herinnering aan mij voor mijn vrienden en mijn gezin, maar hopelijk ook een mooi document over omgaan met tegenslagen en de liefde voor het leven.'

null Beeld

Dubbelinterview met Floortje Dessing en Bibian

“Ik denk dat we er beiden heel goed in zijn ons leven vol te leven”

Lees het gesprek tussen Floortje en Bibian hier

In gesprek met Bibians moeder Maude

Altijd was moeder Maude Meijlink (78) in het ziekenhuis aanwezig als haar dochter Bibian weer onder het mes moest, behalve afgelopen december. Toen was ze zelf nog herstellende van een operatie. Moeder en dochter bleken vooral bezorgd om elkáár. “Toen Bieb was geboren, dacht ik al: geen enkel kind zal ooit de plaats in mijn hart innemen die jij hebt.” Lees het interview met Maude hier

null Beeld

Familieportret

Ja echt, het is eigenlijk altijd gezellig als ze samenzijn. Als ze samen koken, spelletjes doen of lekker samen lachen. Daarom had Bibian voor ‘haar’ Margriet één grote wens: een foto van haar hele gezin door topfotograaf Anton Corbijn. Edwin (55): “Ik vind het mooi om te zien dat er onderling harmonie is en veel liefde voor elkaar. Dat vind ik het mooiste aan ons gezin."

null Beeld

Altijd positief blijven: hoe doet ze dat toch?

Als er één iemand is die altijd het positieve weet te zien, is het Bibian wel. Geen tegenslag die niet kan worden omgebogen in een nieuwe kans. Hoe dóét ze dat toch? En hoe pas je die vaardigheid toe in je eigen leven? In Margriet 12 onderzoekt journalist Otje van der Lelij de kracht van het omdenken.

“Kanker probeert al 21 jaar mijn leven te verpesten, maar ik heb dat heel bewust nooit toegelaten. Daar heb ik de kanker niet mee kunnen overwinnen, maar ben ik wel van het leven blijven genieten. It's all about mentelity.”

Brieven aan Bibian

Voor dit nummer vroegen we vier belangrijke mannen in het leven van Bibian om haar een brief te schrijven. Ze aarzelden geen moment en dat leverde een serie prachtige en vooral liefdevolle brieven op. Hieronder kun je alvast een deel van de brief van Bibians man Edwin lezen

Lieve schat,

Ik zal het nooit vergeten, 30 sept 2005, jouw verjaardag in Café De Veilige Haven. We kenden elkaar al een aantal jaren, hadden altijd leuke gesprekken, maar die avond gebeurde er iets bijzonders. Ik was onverwachts komen aanwaaien en omdat jij druk was met anderen, was ik in eerste instantie aan de bar neergestreken. In gesprek met een gezamenlijke vriend dronk ik een biertje en zag hoe jij de aandacht opeiste zoals alleen jij dat kunt, niet door te schreeuwen en te blaten maar door je warmte, je bescheidenheid en je prachtige lach.

Ik dacht dat je een relatie had, maar hoorde dat jullie al een jaar uit elkaar waren en toen gebeurde het. Jij keek mijn kant op en onze blikken troffen elkaar in de ruimte, ik zag je verbaasde blik dat ik er was, maar zag ook je lach en voelde dat onze blikken veel langer bleven hangen dan bij een casual blik. Het gezegde luidt: liefde maakt blind, maar liefde maakt juist dat je meer ziet en die avond zag ik zo veel meer.

De rest van Edwins brief kun je hier lezen

null Beeld

Bestel Bibians nummer online

Beeld | Dana van Leeuwen (foto Bibian), Anton Corbijn, @antoncorbijn4real (familieportret)

null Beeld
Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden