Margriet logo
null Beeld

Déze uitvinder is volgens Helene een echte held

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over iets wat haar bezighoudt. Deze keer iets wat ze mist uit haar jeugd: haar oude, vertrouwde blauwe spaarpot. De uitvinder daarvan, die verdient volgens Helene een lintje.

"Er zijn twee typen mensen: spaarders en uitgevers, is mij ooit verteld. Hoewel ik heus weleens losga tijdens een middagje shoppen, behoor ik toch tot de eerste categorie."

De beroemde blauwe spaarpot

"Dat begon als kind al, toen mijn ouders voor mijn zus en mij een Pennie Rekening (herinnert u zich deze nog, nog, nog?) openden. Van de bank kregen we de beroemde blauwe spaarpot, met aparte vakken voor rijksdaalders, guldens, stuivers, kwartjes en dubbeltjes. Als je een muntje erin gooide, rolde dat naar het juiste vakje. Ik vond het altijd zó leuk om mijn centjes te zien rollen, dat ik ze liever in mijn spaarpot deed dan uitgaf in een winkel."

'Die uitvinder is een held'

"En zo werd een echte spaarder geboren. Punten voor de bank. Sowieso is de uitvinder van die leuke spaarpot een held. Want miljoenen kinderen in Nederland leerden op die manier de waarde van geld en hoe leuk en handig sparen is."

Lees ook:

Dít was vroeger Helene’s grote liefde. In haar dromen, dat wel..

Alleen maar pasjes

"Dat is voor de nieuwe generatie een stuk moeilijker, merk ik aan mijn kinderen. Die zijn nog maar drie jaar, maar ik ben me er nu al van bewust dat zij door het contactloze betalen dat wij in winkels doen, niets meekrijgen van de waarde van geld. Ik heb nog zelden kleingeld in mijn portemonnee, daar zitten alleen maar pasjes in. En hoe handig ik het betalen met al die pasjes ook vind, je geeft daarmee makkelijker geld uit dan wanneer je briefjes en munten door je handen laat gaan."

Toch maar weer muntjes

"Ik geloof dat ik toch weer over moet stappen naar muntgeld als mijn jongens straks zakgeld krijgen en ik ze wil leren hoe ze moeten sparen. Kan een bank dan weer zo’n fantastische spaarpot op de markt brengen? Ik kan niet wachten tot ik mijn muntjes weer zie rollen."

Volg Helene van Santen ook op Facebook, Instagram of Twitter.

null Beeld

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo's (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto's met je smartphone, interviews met vier grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Fotografie | Sanne Tulp

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden