null Beeld

Boekentips nodig? Dít zijn de favorieten van de Margriet-redactie

Vandaag start het Voorwoord van de Boekenweek: een voorproefje van de echte Boekenweek, die vanwege de coronamaatregelen naar de zomer is verplaatst. Om alvast in de leesstemming te komen deden we een rondje op de Margriet-redactie voor de leukste boekentips. Dít zijn onze favorieten.

Goed nieuws: je maakt nu ook kans op één van de 214 boeken die we weggeven in Margriet 11 (nu in de winkel). Meedoen? Ga dan naar deze pagina.

null Beeld

Het gewicht van de woorden van Pascal Mercier

Leontine van den Bos, hoofdredacteur: “Hij schreef ooit de bestseller Nachttrein naar Lissabon. Ook dit is weer een enorm dikke pil, maar elke bladzijde is genieten. De verhaallijn: de zestiger Simon Leyland denkt ten onrechte dat hij gaat sterven, nadat onderzoeksresultaten zijn verwisseld. Wat gebeurt er met hem en zijn leven als hij ontdekt dat hij gewoon gezond blijkt te zijn? Niet alleen is dat als een mooie innerlijke reis beschreven, ook deelt de man, die vertaler van beroep is, boeiende observaties met ons over de schoonheid van taal en de passie voor woorden en zinnen. Een van de vragen die hij stelt: kun je eigenlijk wel écht iets goed vertalen in een andere taal? Ik heb genoten van dit boek en hoop dat je net zo geniet van deze denkrijkdom op papier."(€24,99, Wereldbibliotheek)

null Beeld

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim

Kirsten Zijderveld, online eindredacteur: "Dit is het perfecte boek voor op je nachtkastje. De korte verhaaltjes en stukjes tekst om over na te denken zorgen er echt voor dat je even tot rust komt voor het slapengaan. Ook als je weinig tijd hebt kun je hier gewoon even een stukje uit lezen, want het zijn geen grote lappen tekst. De verhalen - onder meer opgedeeld in de hoofdstukken rust, relaties, liefde en het leven - laten je nét even anders tegen dingen aankijken. Ik vond het een inspirerend boek en heb momenteel Houden van dingen die niet perfect zijn van dezelfde schrijver op mijn nachtkastje liggen." (€15,99, Boekerij)

null Beeld

Dear Good Morning van Lienke de Jong

Tanja van Kempen, projectredacteur: "Het doel van het boek is eigenlijk heel simpel: eerder opstaan dan normaal en iets doen waar je energie van krijgt. In de lente en zomer sta ik om zeven uur op en wandel ik drie kwartier voordat mijn werkdag begint. In de herfst en winter vind ik het wel erg donker, maar sta ik ongeveer een half uur eerder op om rustig te ontbijten, een kop thee te drinken en iets te lezen. Dit geeft zoals Lienke de Jong zegt euforie, rust, zelfkennis en creativiteit. Ik ben een echt ochtendmens: begin de dag vrolijk en heb het gevoel dat ik al vier stappen voorloop op de rest." (€20,99, Lev.)

null Beeld

De verdwenen meisjes uit Parijs van Pam Jenoff

Lichelle Roozeboom, stagiaire online: "Dit boek neemt je mee op een spannende missie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Grace vindt op een ochtend een koffer met daarin twaalf foto’s van twaalf verschillende vrouwen. Deze vrouwen waren geheimagenten en vochten tegen de Duitsers. Het boek vertelt de twaalf verhalen van deze dappere vrouwen en het is vanaf het begin tot aan het eind énorm spannend. Wat ik ook erg leuk vind aan dit boek is dat vrouwen de hoofdrol spelen in het verhaal. Ze doen er alles aan om het de Duitsers moeilijk te maken. Meestal lees je verhalen over mannen in oorlogstijd. Dat dat nu eens andersom is, spreekt mij erg aan." (€21,50, Karakter Uitgevers)

null Beeld

The power notebooks van Katie Roiphe

Quirine Brouwer, online redacteur: "Omstreden feminist Katie Roiphe onderzoekt in haar dagboeknotities waarom wereldberoemde feministische iconen als Simone de Beauvoir en Sylvia Plath tóch alles lieten wijken voor een man. Katie combineert haar inzichten met fragmenten uit haar eigen relaties, waarin ze zich ook constant afvraagt waarom ze toch zo veel heeft gepikt van de foute mannen in haar leven. Haar verhalen raakten me en zetten me aan het denken: hoe feministisch je ook bent, in de liefde blijven we allemaal blind." (€22,99, Hollands Diep)

Lees ook:

Zó kun je tijdens de lockdown je lokale boekhandel steunen

null Beeld

Het meisje uit de trein van Irma Joubert

Loesja de Bruin, manager online: "Vanaf de eerste pagina’s word je in het verhaal gezogen, alles wordt heel beeldend beschreven waardoor je echt het verhaal meebeleeft. Want je beleeft het boek door de ogen van de twee hoofdpersonages: Gretl en Jakob. Op een nacht in 1944 vindt Jakob in een Pools bos het broodmagere meisje Gretl. Jakob voelt zich verantwoordelijk en neemt haar mee naar huis. De twee krijgen een bijzondere band, maar na de oorlog wordt de jonge Gretl geadopteerd door een gezin in Zuid-Afrika, terwijl Jakob in Polen blijft. Toch vinden de twee elkaar uiteindelijk terug. Het boek geeft een bijzondere kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is aangrijpend, maar ook lief. Een bijzonder boek dat je nog lang bijblijft!" (€24,99, Mozaïek Junior)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden