Margriet logo
Annemarie test een lichttherapiebril en dít was het effect Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Annemarie test een lichttherapiebril en dít was het effect op haar stemming

Annemarie van Looij, coördinator reportage, is niet dol op de herfst. “De dagen worden korter. Grauwer, kouder en natter. Daar is ‘ie weer: de herfstdip. Er glijdt een zware donkere deken over mij heen en ik heb nergens meer energie voor. Ik laat het sporten zitten, zeg afspraken met vriendinnen af en blijf – met schuldgevoel – op de bank netflixen. Om veel te laat naar bed te gaan, waardoor ik ’s ochtends weer te moe ben om op te staan. Tijd om in te grijpen met de AYOlite lichttherapiebril.“

Annemarie test een lichttherapiebril en dít was het effect Beeld Annemarie van Looij
Beeld Annemarie van Looij

De lichttherapiebril belooft dat je door ‘m één (of indien gewenst twee) keer per dag twintig minuten te dragen, beter zal slapen, meer energie hebt, een betere stemming krijgt én dat je fitter en alerter bent. En dat niet alleen: ook krijg je volgens AYOlite meer controle over je bioritme. Meer informatie over de lichttherapiebril lees je op slaapwijzer.net

Blauw licht

“Na een gebruik van slechts 20 minuutjes per dag belooft deze wearable met het blauwe licht dat ik me energieker, alerter en opgewekter ga voelen. Ik zie er met de bril op uit als robomom als ik ’s ochtends de boterhammen van de kinderen sta te smeren. Ik kan het niet laten om met een blikkerige stem te vragen of ze een appel of bánaan mee willen naar school. Ze vinden het niet grappig. Ik wel… en dat heeft de bril na tien seconden draagtijd al voor elkaar. Ik heb hard gelachen in plaats van gezucht en gesteund. De kids willen weten hoe het werkt.

In het kort komt het hierop neer: elektromagnetische golven bepalen de kleur van het licht. Hoe korter de lengte van de golf, hoe hoger de energie. Blauw licht is een korte golf en geeft de meeste energie af. Overdag onderdrukt het het slaaphormoon melatonine en als het daglicht afneemt maak je juist meer melatonine aan. Met de AYOlite op komt het blauwe licht direct in de ogen. De hersenen krijgen het signaal dat de aanmaak van melatonine onderdrukt moet worden. Het effect: een minder vermoeid en lusteloos gevoel. Het is trouwens niet het blauwe licht waarvoor gewaarschuwd wordt als je veel op je smartphone kijkt.”

Gezondere keuzes

“Ik draag de bril in de ochtend vlak nadat ik wakker word. Na een paar dagen lijkt het erop dat het ontwaken een stuk sneller verloopt. Alsof mijn hersenen net even gemakkelijker ‘aan’ gaan. Het blauwe licht is aanwezig, maar niet storend en de bril weegt bijna niets. Op de redactie helpt het dragen van de bril tegen de bekende middagdip. Na twintig minuten gaat ‘ie vanzelf uit, dat is het moment waarop ik een gek gevoel in mijn hoofd ervaar. Alsof iemand de energiekraan uitzet.

Als ik ’s avonds op de bank twijfel tussen sport en Netflix en de bril opzet, ga ik drie kwartier later toch maar sporten. Dus ook op die manier helpt de bril met het maken van gezondere keuzes. Ik ben benieuwd of het ook werkt in de donkere dagen van december. Misschien haalt de AYOlite niet alle grauwheid weg, maar hij biedt zeker de nodige letterlijke verlichting.”

Conclusie: is Annemarie tevreden over de lichttherapiebril?

Plus: Hij werkt tegen mijn herfstdip: ik heb minder last van vermoeidheid, lusteloosheid en somberheid.
Plus: ls ik de bril opzet, voelt het alsof mijn bovenkamer een boost krijgt.
Plus: Het licht is niet storend aanwezig en de bril is licht.
Min: Als de bril uitgaat, voelt het alsof iemand de energiekraan uitzet.

De redactie test nog véél meer

Annemarie is niet het enige lid van de Margriet-redactie die iets getest heeft. Ze sliep manager eindredactie Leontine Haverhals nachtenlang met een slaaprobot, testte Ilona Oerlemans, coördinator eindredactie, een spijtermat en journalist Nanette van Drimmelen probeerde de Yoni steam box. Benieuwd naar hun ervaringen? Die lees je in Margriet Extra Energiek & In Balans. Deze ligt nú in de winkel! Haal ‘m snel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden