null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alexandra: ‘Zo oud worden als mama is soms best moeilijk’

Vier jaar geleden is het inmiddels dat mijn moeder een herseninfarct kreeg. Een heftige periode volgde. Mijn zussen, schoonzus en ik waren er om voor haar te zorgen. We maakten filmpjes, ik ging haar ‘interviewen’ over haar leven en we spraken heel nuchter over wat ze aan wie wilde geven.

Want hoewel we wisten dat ze een ouwe taaie is, dachten we allemaal, zijzelf ook: dat zou weleens niet zo lang meer kunnen duren. Maar mama is still going strong.

'Rotzakkies'

Alhoewel, strong… Ze krijgt regelmatig tia’s, van kleintjes tot forse jongens. Maar telkens knapt ze dan toch wel weer op. ’s Ochtends vanuit bed kan ze dan eigenlijk niet naar de badkamer lopen. Maar, legt ze uit: “Dan enter ik van de kastdeur naar de deurpost en zo naar de badkamerdeur.” Daar zitten stangen waar ze zich stevig aan vast kan pakken. Als ik dan rond koffietijd langskom en het was weer zover, dan zegt ze: “Ik heb weer zo’n rotzakkie gehad. Als ze nou eens allemaal tegelijk kwamen, maar nee hoor.” Een lammige arm, een been dat het niet doet, haar hoofd vol met watten: alles is aan het eind van de dag meestal weer bijgetrokken.

Oude plant

94 jaar is ze inmiddels en nog altijd zelfstandig wonend. We hebben er wat extra hulp bij gevraagd en al met al gaat het. Één keer besloten we naar een aanleunwoning te gaan kijken. Mama kan het grote huis waarin ze woont niet altijd meer zo goed overzien. “Als ik nou één kamer met keuken had en een slaapkamertje, dat zou ik wel willen.” Maar ja, dan heeft ze alsnog alle hulp nodig die ze nu heeft (of meer), dus daar schieten we niet veel mee op. Én ze moet verhuizen. ‘Een oude plant moet je niet verpotten’, was de uitspraak die toen meerdere keren voorbij kwam. Ze zou er zó zenuwachtig van worden.

Lees ook:

Alexandra ging op vakantie naar Twente: ‘Wat zijn mooie herinneringen toch belangrijk’

Verandering

Dat heb je met ouder worden, ik zie het ook aan mijn

schoonouders: niet te veel veranderen, dat geeft onrust. En: zo min mogelijk

hulp aan huis en zéker niet tegelijkertijd. Af en toe komt de schoonmaakster

tegelijk met de thuishulp. Nou, dat kan mama eigenlijk al niet overzien. Dan

raakt ze licht in paniek. Soms vind ik het moeilijk te begrijpen, maar ik

geloof direct dat dit met de leeftijd te maken heeft. Vroeger hadden we

regelmatig tig mensen over de vloer die ook allemaal uitgenodigd werden door

mijn moeder om te blijven eten. Het gemak waarmee ze dat deed, daar heb ik nog

altijd bewondering voor.

Oud worden

“Ik kan het in mijn hersenen niet meer rijmen. Dan wordt het een brei en dan ga ik me over alles druk maken.” Ze baalt er zelf van, maar kan niet anders meer. Ouder worden, tja. Je kunt nog een hoop lol maken en leuke dingen doen, maar zo oud worden als mama is soms best moeilijk. Maar… die 94-jarige appt er nog altijd vrolijk op los! Deze week vroeg ze me waar nou de bloemen-emoji’s zaten op haar iPhone. Dan kan ze die naar een vriend sturen. En laatst moest ze naar de tandarts aan de overkant van de straat. Appt ze me: ‘Ben met de stok naar de overkant gelopen! En nu een lekkere Beerenburger, wel verdiend hè? Knuffels.’

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 20 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden