null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Alexandra over tv-programma ‘The Repair Shop’: ‘Tranen in m’n ogen én een grote glimlach’

Laatst zat ik op de bank te zappen, op zoek naar iets wat mij een beetje kon ontspannen in deze barre tijden. Daar kwam ineens een of ander Engels programma voorbij. De sfeer was gemoedelijk, vriendelijke mensen die lekker een beetje zaten te knutselen met hout, stof, ijzerwaren. Ik legde de afstandsbediening weg en was in één klap relaxed. Ik keek naar The Repair Shop, op Discovery.

Het idee van het programma is dat mensen met hun oude spullen langs komen en ze daar in The Repair Shop kunnen laten repareren.

The Repair Shop

Ergens op het Engelse platteland staat een grote schuur waar een groepje mensen zit met ieder een eigen vakgebied. Twee vrouwen zijn ontzettend goed met naald en draad, een man zit met veel plezier radertjes schoon te maken en schroefjes vast te zetten (nadat hij ze eerst helemaal brandschoon gemaakt heeft), er is een houtbewerker, nog een handjevol vaklieden én de host van het programma, Jay Blades, een supersympathieke man.

'Iedereen heeft een mooi verhaal'

Jay en zijn team van ambachtsmensen maken mensen gelukkig. Iedereen die iets komt brengen, heeft een mooi verhaal. De ene keer gaat het om een kastje dat al generaties lang in de familie is en bijna uit elkaar valt. De andere keer wordt er een keramieken vaas waar een stuk uit is naar binnen gebracht. Of een klok die al jaren stil staat. Maar het vaakst is het oud speelgoed. Een knuffelbeer, een lammetje van stof met in de bek een bloemetje, een skateboard, een konijnenhuis van keramiek met raampjes en een lampje binnenin.

Speelgoed fiksen

De mensen komen binnen met hun dierbare speelgoed dat al jaren stuk ergens in een kast ligt. “Is dit nog te maken? Het zou een wonder zijn als jullie dit nog voor elkaar krijgen!” En dan delegeert Jay en gaan de ambachtslieden aan de slag. Heel rustig wordt er gekeken hoe het speelgoed in elkaar zat, wat er kapot aan is en wat nog gefikst kan worden. De experts vinden het fijn om aan het werk te kunnen. Dat stralen ze aan alle kanten uit.

Belangrijk item

En dan komen de mensen terug. Ze vertellen voor de camera wat ze ervan verwachten, waarom dit item nou juist zo belangrijk voor ze is. De één wil het aan de kleinkinderen laten zien, de ander wil zijn gestorven moeder eren. Zoals ik al zei: ieder mens heeft een verhaal. Eenmaal in de grote schuur staan ze eerst naar een doek te staren. Die doek ligt over hun voorwerp, dat ze kapot en vies hier achterlieten. En dan gaat het doek omhoog…

'Mooi om te zien'

Ik vind het heerlijk om de ambachtslieden aan het werk te zien, maar nóg fijner is het om de reacties van de mensen te zien die hun knuffel, racewagen of schilderij weer in vernieuwde staat terugzien. Het zijn Engelsen hè, dus er wordt niet heel hard gehuild of geroepen. Alles gaat zeer beschaafd. Maar zo mooi om te zien: een oude man die verandert in dat jongetje van vijf dat speelt met zijn autootje, een oudere dame wordt weer dat meisje dat knuffelt met haar lammetje, mét bloemetje in de bek vastgenaaid.

Lees ook:

Alexandra deed een ‘planking-challenge’: ‘Het samen doen helpt als je geen zin hebt’

'Mijn medicijn in coronatijd'

Laatst zag ik een oudere man die zijn speelgoedruimteschip naar The Repair Shop had gebracht. Het ding deed het niet meer en zag er smoezelig uit. Hij wilde het zo graag weer eens horen. Hij wist nog precies welk geluid het maakte als je ‘m opwond met de hendel en hoe het ding dan draaide. Maar de hendel was kwijt. Toen hij met zijn gerepareerde spaceship in de handen stond, keek hij met tranen in zijn ogen naar de reparateur: “You think you repaired my spaceship… But you’ve given me a time machine, I go 50 years back.”

Ja, en dan zit ik dus ook met tranen in de ogen én een grote glimlach. Heerlijk. The Repair Shop, mijn medicijn in coronatijd.

Alexandra

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 23). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 23 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: wat hebben we geleerd van onze liefdes, influencers van boven de vijftig, een interview met Daphne Lammers, binnenkijken in een cottage garden en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden