Margriet logo
null Beeld

Alexandra over documentaire ‘Cunningham’: ‘Bekijk ‘m in 3D, heel indrukwekkend’

Dansliefhebbers opgelet: vanaf 3 september draait er een bijzondere documentaire in de bios: Cunningham, over het werk van de legendarische Amerikaanse choreograaf Merce Cunningham (1919-2009).

Cunningham was danser in New York en leefde in armoe. Hij werkte keihard om zijn dromen waar te maken en dat lukte. Op een gegeven moment brak hij door als danser, maar vooral als choreograaf - en een invloedrijke ook. Merce Cunningham wilde gewoon ‘danser’ genoemd worden, en niet horen dat hij avantgardistisch was. Hij had geen bedoeling met zijn dansen, hij wilde dat de toeschouwer zelf interpreteerde wat hij zag.

null Beeld

Cunningham

Dansen is bewegen, op welke manier dan ook. Soms liet hij zijn dansers op een bijzondere manier over het podium bewegen, in door hem bedachte kostuums. In zijn werk verbond hij zich aan andere kunstenaars zoals Andy Warhol en Robert Rauschenberg, die bijzondere decors voor hem bedachten, en de componist John Cage die de muziek voor zijn werk componeerde (en zijn levensgezel werd).

Indrukwekkend vond ik het pointillistische decor, bedacht en geschilderd door Rauschenberg, waarbij de dansers een balletpak droegen dat precies hetzelfde dessin had, waardoor ze haast wegvielen tegen de achtergrond. De beelden van het dansgezelschap van toen werden afgewisseld met beelden van de dansers anno nu. Bijzonder is dat zijn visionaire choreografieën nog altijd prachtig zijn en ook helemaal in deze tijd passen. De film draait in 2D en 3D. Mocht je kunnen kiezen, ga dan voor 3D: heel indrukwekkend, je hebt het gevoel dat je de dansers gewoon bij de arm kunt pakken!

Lees ook:

Alexandra over de film ‘Madre’: ‘Je kunt hélemaal meevoelen met Elena’

Nu in de bioscoop

Cunningham van de Russische regisseuse Alla Kovgan draait in diverse bioscopen in Nederland en is ook te zien op Picl. Tijden en tickets: cunningham-defilm.nl. Bekijk de trailer hieronder:

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 20 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Beeld | Cunningham

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden