null Beeld Bettmann Archive
Beeld Bettmann Archive

Alexandra over de documentaire ‘Martin Luther King vs the FBI’: ‘Een verbijsterend verhaal’

Onlangs zag ik de documentaire over de Amerikaanse baptistendominee Martin Luther King (15 januari 1929 - 4 april 1968) die een vreedzame voorvechter werd van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren 50 en 60. We kennen allemaal de beroemde uitspraak van hem I have a dream, die hij deed in zijn speech die hij hield na de mars naar Washington in 1963.

Hij sprak in die speech de hoop uit dat mensen ooit op hun gedrag beoordeeld zouden worden en niet op hun huidskleur. Een jaar later, in december 1964, kreeg King de Nobelprijs voor de Vrede, een fantastische kroon op zijn werk. Hij zorgde er onder andere voor dat zwarten niet meer alleen maar achter in de stadsbus mochten zitten. Bizar en afschuwelijk toch als je erover nadenkt dat dat, toch niet zo heel lang geleden, normaal was in Amerika.

Een heksenjacht op Martin Luther King

Toen King steeds meer aanhangers kreeg en de burgerrechtenbeweging steeds groter werd, begon de FBI ’m te knijpen. King werd gezien als ‘een gevaar voor de toekomst van Amerika’. De massale beweging tegen rassendiscriminatie werd gezien als een communistisch complot. Onder leiding van J. Edgar Hoover, hoofd van de FBI, werd een heksenjacht geopend op King. Hij werd constant in de gaten gehouden en zijn telefoon en telefoons van vrienden van hem werden afgeluisterd.

Privéleven onder de loep

Op professioneel gebied werd niets gevonden om hem aan te klagen en zwart te maken, dus werd gekeken naar zijn privéleven. De FBI kwam erachter dat hij er buitenechtelijke relaties op nahield. Met die kennis probeerden ze hem vervolgens onder druk te zetten. Dit ging zó ver dat de FBI hem er zelfs toe probeerde te bewegen zelfmoord te plegen…

Aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en commentaar van historici, publicisten en betrokkenen vertelt regisseur Sam Pollard dit verbijsterende verhaal. Vanaf 7 oktober draait deze interessante docu in de bioscoop, gaat dat zien!

Alexandra

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Getty Images

Alexandra HolscherBettmann Archive

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden