null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alexandra: ‘Na elke repetitie fiets ik neuriënd naar huis’

Hoe zit het met je hobby’s? Heb je ze? Goed zo! Heb je het gevoel er geen tijd voor te hebben? Maak er tijd voor! Het is belangrijk om iets te doen wat je leuk vindt, puur omdat je het leuk vindt. Je hoeft er niet de beste in te zijn of er zelfs maar goed in te zijn. Als het je maar plezier geeft.

Dat zorgt er uiteindelijk namelijk voor dat je minder stress hebt. Door bezig te zijn met een hobby en je ergens op te focussen, ontspan je, breng je je energieniveau weer op peil en maak je endorfine aan. Dat geldt echt niet alleen voor het in elkaar zetten van een ingewikkelde bouwplaat, een puzzel leggen of een rondje hardlopen, maar gericht een tv-programma kijken (dus niet blijven zappen) en je even daarin verliezen kan ook ontspannend werken. Kijken naar sport bijvoorbeeld, schijnt net zo stressverlagend te zijn als het sporten zelf. Of het even gezond is denk ik niet, maar als we het alleen over stress hebben, dan kun je dus gerust een avondje voetbal kijken met de nodige versnaperingen onder handbereik.

Koor

Voor mij is een ontspannend tijdverdrijf zingen. In Margriet 51 die eind november in de winkel ligt, staat een leuk artikel over de populariteit van koren in Nederland. Daar las ik dat bijna een op de tien Nederlanders in een van de 15.000 koren zingt die ons land rijk is. En ik ben er daar dus een van. Zo’n anderhalf jaar geleden kwam ik bij ‘mijn’ koor. Elke woensdagavond hebben we repetitie. Het koor bestaat uit zo’n twintig man. We zingen soul- en popliedjes en hebben heel veel plezier samen. We hebben allemaal een druk leven maar als het even kan, zijn we er. Onze dirigente begint met wat zangoefeningen, we zingen een canon of zingen ‘binnenbanden plakken, buitenbanden plakken’ alsof het een toonladder is. En als de stembanden lekker warm zijn beginnen we met het echte werk.

Harmonieus

Na elke repetitie fiets ik neuriënd naar huis en stap ik helemaal opgeladen en vrolijk weer de kamer in. Het grappige is ook dat alle gêne wegvalt – ik kan daar normaal gesproken nogal eens last van hebben. Maar bij het koor sta ik te dansen, wiegen en zwaaien dat het een lieve lust is. Niemand die het gek vindt. Sterker nog, iederéén doet het. Ik word daar vrolijk van. En als we zingen en de eerste en tweede stemmen vallen mooi harmonieus samen, dan geeft dat zo’n enorme kick.

Jingle bells

De afgelopen weken zijn we al begonnen met het oefenen van de kerstliedjes. Want we treden op ergens begin december op een kerstmarkt. Samen met heel veel andere koren. Als je op zo’n korendag in de stad rondloopt waar de optredens zijn, zie je hele groepen – vooral vrouwen - met allemaal dezelfde sjaaltjes of in stemmig zwart met een rode corsage of zoiets. Wij hebben geen ‘uniform’, als het maar kleurig is. Dat ziet er altijd heel vrolijk uit. Als je dus komende weken ergens op een kerstmarkt rondloopt en een koor met felgekleurde kleren en gekke kerstmutsen op Santa baby hoort zingen, dan weet je ‘t!

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 19 en 21). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 93. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Meer blogs van Alexandra lezen?

Dat kan hier!

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden