null Beeld

Alexandra: ‘Die strijd tussen eigen ding doen en zorgen voor je kind is een hele bekende’

In de film Proxima, die nu in de bioscoop draait, zien we moeder Sarah, een gedreven Française die haar kinderdroom uit heeft laten komen: astronaut worden. Ze is superzorgzaam voor haar achtjarige dochtertje Stella dat ze alleen opvoedt.

Haar ex-man, een Duitser (Lars Eidinger) die ze bij de ESA ontmoette, de ruimtevaartorganisatie waar ze allebei werken, is al net zo’n gedreven wetenschapper. Sarah bereidt zichzelf en Stella al lange tijd voor op haar langdurige afwezigheid (een jaar!), mocht ze op een missie gaan.

Proxima

En dan hoort ze dat ze inderdaad geselecteerd is voor een ruimtemissie met nog twee mannen: de stoere Amerikaan Mike (Matt Dillon) en de aardige Rus Anton (Aleksey Fateev). Dat betekent dat ze af moet reizen naar Kazachstan voor een zeer zware training, waarna ze met haar team de ruimte in gaat. Dan begint een zware emotionele tijd voor (vooral) moeder en dochter, die ontzettend close zijn. Stella gaat bij haar vader wonen en neemt kat Laika mee. Sarahs persoonlijke droom gaat in vervulling, maar haar moederhart doet pijn bij het moeten scheiden van haar dochtertje.

Lees ook:

Alexandra over de film ‘Das Vorspiel’: ‘De prachtige vioolmuziek is genieten’

Ik vond de film heel mooi, geen standaard ‘ruimtefilm’, vooral omdat de hoofdpersoon vrouw is. Interessant ook om een inkijkje te krijgen in de trainingen voor astronauten. En hoewel Sarahs beroep niet iets is waar ik me zo snel in kan verplaatsen; die strijd tussen je eigen ding doen en zorgen voor je kind is een hele bekende.

Prijzen

Proxima won maar liefst drie awards op het Internationale Film Festival van San Sebastián en viel in de prijzen op het Toronto International Film Festival (platform prize, honorable mention). Vanaf 11 juni is de film te zien in de bioscoop.

Meer blogs van Alexandra lezen?

Dat doe je hier!

Alexandra Holscher (53), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (16, 19 en 22). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 92. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Proxima

null Beeld

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog veel meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden