null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Alexandra deed een ‘planking-challenge’: ‘Het samen doen helpt als je geen zin hebt’

Een paar jaar geleden, toen we nog gewoon fijn met z’n allen op de Margriet-redactie zaten, kon het zomaar zijn dat je tussen de bureaus af en toe een paar collega’s op de grond zag liggen. Althans, niet liggen, maar planken! Op je tenen en je onderarmen steunen, buikspieren aanspannen en dat dan zo lang mogelijk volhouden.

Wat deden we? Collega Annemarie had een ‘planking-challenge’ van dertig dagen voorgesteld en een deel van de redactie deed daaraan mee. We maakten een app-groepje aan en begonnen met 20 seconden. Iedereen liet weten wanneer 'ie klaar was met de challenge van die dag. We zetten filmpjes van onszelf in de app-groep en riepen van alles om elkaar op te peppen.

'Planking challenge'

De leuzen als #fitgirls en 'wat zijn we goed bezig' kwamen elke dag wel voorbij. En dat helpt als je even geen zin hebt of moe bent. Dan doe je het toch om maar niet achter te blijven. Bij het plaatsen van een filmpje of foto van de planking challenge keken we ook mee in elkaars huiskamers. Dan kwamen de opmerkingen: 'Wat heb je je huiskamer netjes opgeruimd’ of ‘Wie is die leukerd?’ als er ineens een hond voorbij kwam in het filmpje van een plankende collega.

'Ik stort ter aarde na 1 minuut'

De planking challenge werd steeds pittiger en de berichten werden af en toe wat klagerig: ‘Au, mijn armen!’, ‘Ik stort ter aarde na 1 minuut’ en ‘Waah, brandende buikspieren!’. Sommigen zochten inmiddels naar alternatieve programma’s. Maarrrr… we hebben het gered en op dag 29 zaten we op 4 minuten en 30 seconden. Die positieve peer pressure werkt echt!

Extra connectie

Het gaf een heerlijk gevoel om wat sterkere armen te hebben. Dus toen er kort geleden weer iemand een dertig dagen-challenge opperde, dacht ik: ja, leuk! Nu niet in een groepje op de redactie, maar ieder voor zich thuis. Omdat we elkaar al meer dan een jaar niet live gezien hebben, voelde dit een beetje als extra connectie. Er werd weer een groepsapp gemaakt en deze keer zouden we niet alleen planken, maar kwamen er crunches bij, squats én het ergste van alles: push-ups.

Lees ook:

Alexandra: ‘Was er maar een manier om het wat draaglijker te maken’

Pijnlijke polsen en dikke knie

Helaas… terwijl er weer hard gepusht, gecruncht en geplankt wordt hang ik er nu een beetje voor spek en bonen bij. In de eerste challenge-week maakte ik een enorme schuiver met de fiets en nu zit ik met pijnlijke polsen en een dikke knie. Die squats lukken sowieso niet en na een paar dappere pogingen toch de rest te blijven doen heb ik het bijltje erbij neergegooid. Ach, er komt vast wel weer een volgende challenge, hopelijk kunnen we die gewoon met z’n allen op de redactie doen.

Alexandra

Alexandra Holscher (54), eindredacteur, is getrouwd en moeder van drie kinderen (17, 20 en 23). Naast haar werk is ze mantelzorger voor haar moeder van 94. Om te ontspannen doet ze aan yoga, bootcamp en zingt ze in een koor. Ze houdt van films kijken en ‘met haar handen bezig zijn’.

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden