Margriet logo
boven headers Gofeed columnisten Aaf Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ze vroeg me al in oktober of we oud en nieuw weer zo gingen vieren ‘als tijdens corona’’

Het gekke aan de coronatijd is dat er ook dingen leuk aan waren. De vele lentepicknicks in het park om de hoek, waar we toch mensen konden treffen, want buiten en veilig. De vele wandelingen die ik maakte. Nog nooit zette ik zo veel stappen per dag. En oud en nieuw 2020, dat we piepklein vierden in coronatijd, met oma en verder niemand. Thuis, onder de kerstboom, met spelletjes en tv en zelfgebakken oliebollen.

Vooral Rifka vond dat geweldig.

Oliebollen zijn overal even lekker

De jaren ervoor hadden we het met andere gezinnen gevierd, wat ik zelf erg gezellig vond, maar deze kleinschalige versie beviel haar heel goed. Je hoefde geen kant op, kon gewoon met je oma op de bank zitten, en oliebollen zijn overal even lekker. Ze vroeg me al in oktober of we oud en nieuw weer zo gingen vieren ‘als tijdens corona’. Ik zei dat ik dat nog niet wist; zelf had ik stiekem wel een klein beetje zin in een feestje met dansen en champagne.

Rust, reinheid en regelmaat

Het grappige met kinderen is dat ze vaak het meest houden van weinig poeha. Dat zal wel iets te maken hebben met die rust, reinheid en regelmaat waarbij ze zo schijnen te gedijen. Vooral Rif heeft daar veel baat bij, daarom vaart haar bootje ook beter tijdens het reguliere schooljaar dan in vakanties en weekends. Structuur is haar ding.

Lees ook:
Aaf over de kekke kattenbak die designerig is, maar niet erg hygiënisch

Waar en met wie oud en nieuw vieren

Voorspelbaarheid ook, dus wil ze ruim van tevoren weten waar en met wie we oud en nieuw zullen vieren. Het ding is echter; er kan natuurlijk nog een leuke uitnodiging voor een feestje komen en dan wil ik niet per se nee hoeven zeggen omdat ik haar stellig iets anders heb beloofd. De kans is groot dat we het gewoon klein thuis vieren, dat heb ik wel gezegd.

Oud en nieuw in coronatijd

Het belangrijkste is dat we bij elkaar zijn, en in goede gezondheid. Vorig jaar was dat ook zo, al kwamen we toen nét uit onze quarantaine. Alle vier kregen we op 4 december corona, en mijn stiefkinderen, die niet thuis woonden, maar toch, kregen het ook, via ons. Het was één groot, lang, saai, ziek thuiszitten. Daarom vind ik het juist zo lief dat Rifka toen toch genoot van een oud en nieuw waarin we dat weer eens deden: thuisblijven.

Oudennieuwige zwart-gouden feestjurk

Een ding is zeker, de kerstboom en de oliebollen komen er, want Gijs is niet te houden als het om oliebollen bakken gaat. En mocht er toch nog een uitnodiging voor een leuk feest komen, dan praat ik Rifka hopelijk om. Ik heb namelijk nog een erg oudennieuwige zwart-gouden feestjurk in de kast hangen, die ik al twee jaar niet heb aangehad.

Deze column van Aaf over oud en nieuw in coronatijd staat ook in Margriet 01 – nú in de winkel. Haal ‘m snel of bestel online via lossebladen.nl.

Over columnist Aaf Brandt Corstius

null Beeld redactie
Beeld redactie

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Redactieredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden