Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Waarom heb ik er 46 jaar over gedaan om te bedenken dat het goed zou zijn om de maandelijkse cyclus eens goed te analyseren?’

Aaf ontdekt dat haar cyclus meer invloed op haar leven heeft dan ze tot nu toe dacht.

Beter laat dan nooit, grapte ik tegen Gijs toen ik na een rondje door de ­boekwinkel thuiskwam met het boek Period power van Maisie Hill. Een enorm dik boekwerk over hoe je dient om te gaan met je menstruatie, en hoe je er (kan dat echt? ja) ‘het meeste uit kunt halen’.

Ineens vond ik het raar dat ik er 46 jaar over had gedaan om te bedenken dat het goed zou zijn om de maandelijkse cyclus die nogal een stempel drukt op mijn leven, eens goed te analyseren. En daarna dingen anders zou doen, zou aanpassen in mijn leven, in plaats van door alle PMS, pijn en narigheid heen te beuken zonder er acht op proberen te slaan.

Je cyclus als seizoenen

Ik ben nu halverwege het boek en er heeft al allerlei levensveranderends plaatsgevonden. Bijvoorbeeld in hoe ik een maand nu zie.

Maisie Hill beschrijft de maand (of langer of korter) die je cyclus duurt als een jaar, met seizoenen. Het begint op dag een met de ongesteldheid. Dan is het winter. Lekker opkrullen, veel proberen te slapen, weinig plannen. Wat je trouwens goed kunt in de winter, omdat je alles zo haarscherp vóélt, is opgebouwde wrokjes en spanningen laten gaan door ze op te schrijven of te uiten tegen anderen.

Dan komt de lente, meestal op ongeveer dag zes. Dat is een fijne tijd. Je bloeit op, bent gemotiveerd, kunt nieuwe dingen uitproberen. Een goeie tijd om plannen te maken.

De beste tijd

Daarna zit je rond de dag twaalf, en breekt zowaar de zomer aan. De beste tijd, dus. Je voelt je prima, bent bereid om met Jan en alleman te flirten, en je hebt bakken energie. Of in elk geval: meer dan in de winter. Gebruik die energie dus ook, op je werk, of om een muur te schilderen.

Nou, en dan is het van dag 20 tot 28 herfst. Hoewel dat in het normale jaar mijn lievelingsseizoen is, is het de minst fijne tijd van de cyclus, zoals ongeveer iedere vrouw weet. Minder energie, meer kritiek op anderen en jezelf. Tijd om alvast een beetje de wintermodus op te zoeken: leuke programma’s kijken, misschien bepaalde mensen even niet zien – het is trouwens ook een goed moment om beslissingen te nemen, want je bent in de herfst superscherp en kritisch.

Voor- en nadelen

En zo heeft elk miniseizoen z’n voor- en z’n nadeel. Ik ga met deze kennis nog een tijdje mijn voordeel doen. En ik ga Rifka dit alles ook vertellen, zodat ze er veel langer wat aan heeft.

Nog een bonus: ik hoef vandaag niet te sporten van mezelf, want het is winter. Bij mij dan.

null Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

RedactieMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden