Margriet logo
null Beeld  marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.
Beeld marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.

PREMIUM

Vooral als ik lach, vormen zich ondubbelzinnige onderkinnen. Ja, kinnén. (Het zijn er meer)

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de laatste tijd soms nadenk over het bevriezen van mijn onderkin. Of nou ja, bevriezen: het eráf vriezen van mijn onderkin. Ja, ik weet het, dat klinkt nog erger. En enger. En kouder.

Ik ben genetisch gezien behept met een onderkin; mijn oma had hem ook, het is een dingetje, of bij haar was het meer een ding, maar goed, zij was dan ook al oud. Ik heb hem dus ook, vooral als ik lach: dan trek ik mijn kin naar mijn nek toe en daar vormen zich ondubbelzinnige onderkinnen. Ja, kinnén. Het zijn er dus zelfs meer.

Voor- en nafoto's

Maar nu blijkt er een techniek te bestaan om eraf te komen, niks met een mes of snijden of een narcose, en daar denk ik dan toch over na. Soms. De tijd dat sterren geheimzinnig deden over het cosmetisch corrigeren van bepaalde onderdelen van hun lichaam, is voorbij. Tegenwoordig worden al deze ingrepen vaak goed gedocumenteerd en gedeeld, met voor- en nafoto’s erbij.

Nieuwe borsten

Zo liet de veertigster Kerry Katona (een hier niet erg beroemde Engelse zangeres, vroeger van de band Atomic Kitten) recentelijk haar onderkin eraf vriezen. Kerry, die er niet vies van is om cosmetische ingrepen te laten filmen en te delen – in september vorig jaar werden mensen die dat wilden, getrakteerd op haar nieuwe borsten, die ze na een vergroting nu liet terugverkleinen – liet het allemaal zien in kranten en tijdschriften, dat hele gedoe met die onderkin. Ik vermoed dat ze het daardoor een heel klein beetje gratis kreeg.

Omringd door artsen in hippe rokken en strakke shirts, die er zelf uitzagen alsof ze zometeen het Londense nachtleven onveilig gingen maken, lag Kerry Katona in een operatiestoel met een blauwe kraag om haar nek, waarop de mond van een soort van stofzuiger was bevestigd. Hier gebeurde het bevrieswerk. Even later had ze, op de nafoto althans, een strakke kaaklijn.

Finetunen

Dit alles valt volgens Katona onder ‘aanpassingen’ en ‘finetunen’. Als in: ‘Ik ben op de juiste leeftijd om aanpassingen te doen.’ (ze is 41) En: ‘Het is net als wanneer je je auto laat repareren: je wilt hem laten finetunen.’

Ik denk dat meer mensen deze terminologie gaan overnemen. Het klinkt beter dan de bewoording van de boulevardkrant The Daily Mail: ‘Vet in de kin laten vernietigen’. Dat klinkt echt reuzevies. En toch houdt het me bezig. Zou je echt je onderkin kunnen laten vernietigen? Of moet ik mezelf gewoon aanleren – daar ben ik al een paar jaar mee bezig, vruchteloos overigens – om mijn kin vooruit te steken als ik lach?

null Beeld

Aaf Brandt Corstius (46) is schrijfster. Ze is getrouwd met Gijs (47), heeft twee kinderen, Benjamin (13) en Rifka (11), en twee stiefkinderen: Kobus en Olivia (beiden 20). Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt Corstius marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden