Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Uit de gips­kamer klinkt al het geruststellende geluid van een elektrische zaag

Ben wordt bijna verlost van zijn gips en kan dús binnenkort naar dat ene feestje vindt hij. Aaaf checkt het even.

De pols die Ben brak tijdens een potje voetbal op het plein heeft vier weken in het gips gezeten, en dat gips mag er nu af. We zitten in het ziekenhuis te wachten tot hij aan de beurt is – dat duurt een uur langer dan verwacht, want zoals in elk ziekenhuis is het hier bizar druk.

“Ik word altijd vrolijk in dit ziekenhuis, want jullie zijn hier geboren,” zeg ik tegen Ben. “Ja,” mompelt hij. Ik zie hem ongerust naar het schermpje van zijn telefoon kijken; de batterij is bijna op, en hoe moet dit saaie gewacht dan nog worden opgeleukt?

Bevrijdingsdag

We worden gelukkig geroepen door een aardige verpleegkundige die ons voorgaat naar de gipskamer, een grote zaal waar het geruststellende geluid van een elektrische zaag al uit klinkt. Bij de tandarts zijn dit soort geluiden eng, in de gipskamer zijn ze prettig. Na een maand in klef gips met warm weer is Ben er wel aan toe om weer met een blote arm door het leven te gaan.

“Bevrijdingsdag!” zegt de man tegen Ben. “Ja,” antwoordt Ben.

Met een snelheid die alleen een verpleegkundige die al heel lang in de gipskamer werkt aan de dag kan leggen, zet de man de elektrische zaag voortvarend in het gips en hop: bevrijd. De arm is wat dunner dan Bens andere arm, en een vrouwelijke verpleegkundige die erbij komt, wijst ons erop dat zijn botje nog een beetje scheef is. “Maar dat groeit weer recht, want jij gaat nog heel erg groeien.” “Ja,” zegt Ben. Hij is niet zo van de lange zinnen, en bovendien zit hij een beetje beduusd met zijn pols te bewegen.

Glijden met een zwak polsje?

Dan komt een belangrijk punt dat ik nog wil maken: de glijbanenparty. Een feestje heeft Ben, over tien dagen, waar diverse glijbanen bezocht zullen worden. Kan dat wel, met een zwak polsje, vraag ik de verpleegkundige. Zij denkt van wel, ze schat Ben in als een slimme jongen die geen stomme dingen met zijn pols gaat doen. Toch?

“Ja,” zegt Ben.

“Dus… Dat kan volgens u echt?” vraag ik nog maar een keer. Ja, kan wel. Hij kijkt me triomfantelijk aan.

Op de terugweg zien we een man in de gang, ook hij mag uit het gips vandaag. “Bevrijdingsdag!” zegt de mannelijke verpleegkundige. “Nee hoor,” zegt de man, “dat is volgens mij niet vandaag.”

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden