Margriet logo
Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Op de school van Rifka leren alle kinderen in groep 8 breien, wat ik geweldig vind, en nu is zij ook gegrepen

Nu de dochter van Aaf leert breien, krijgt ook Aaf weer zin om zelf een sjaal te maken. Al samen breiend ziet ze gelijkenissen én verschillen in zichzelf en haar dochter.

Ooit deed ik een cursus breien bij een fantastische juf, onder wier bezielende leiding, en met wier enorme hulp, want het kwám maar niet af, ik een gigantische bruine vleermuistrui heb gebreid.

Ik had de dikste kwaliteit wol uitgezocht, een vrij dure soort ook nog eens, dus met alle arbeidsuren erin meegerekend kostte hij ongeveer zevenduizend euro. Die trui gooide ik uiteindelijk weg omdat hij zo veel woog, meters kastruimte innam en zo dik was dat ik eruitzag als een obese vleermuis. En dat was niet de look waar ik voor ging.

Brei-ambities

Op de school van Rifka leren alle kinderen in groep 8 breien, wat ik geweldig vind, en nu is zij ook gegrepen. Net als ik stelt ze haar doelen meteen hoog: een trui. Maar ik heb haar weten te overtuigen dat een sjaal, geheel recht gebreid, ook een mooi eerste project is. Nu liggen er op tafel twee half-affe sjaals, een bruine van haar en een roze van mij. En ik herken mezelf in haar, zoals ik mezelf constant in haar herken, en in haar brei-ambities.

Rifka is namelijk constant gefrustreerd dat ik wat netter brei dan zij. Dat ik dat doe is op zich logisch, want ik heb nota bene een hele cursus gehad en zij zet net haar eerste steekjes op. Maar ik begrijp die frustratie heel goed. Zit je met je tong uit je mond en je werkje heel dicht bij je gezicht als een zwetende gek te breien, en dan komt er iets veel broddeligers uit dan bij je moeder die naast je relaxed en snel (alleen de rechte steek hè, zo knap is dat niet) hetzelfde zit te doen.

Ik had dat ook altijd bij de cursus; bij de simpelste rijtjes viel de ene steek na de ander eraf, terwijl tegenover mij een vrouw ontspannen babbelend allerlei supercomplexe, kantachtige bewerkingen in een trui aan het breien was, en die de volgende week ook echt af had.

Verschil

De beginner moet heel hard werken en krijgt iets lelijks, de gevorderde kan koekjes eten, tv-kijken en praten tegelijk en krijgt er dan iets mooiers uit. Zo is het met alles, en in elk geval zeker met breien.

“Zal ik anders een stuk voor je doen?” heb ik al aangeboden. Maar daar zit ze natuurlijk helemaal niet op te wachten. En daarin verschilt ze van mij. Ik liet uiteindelijk mijn juf, die het vast niet meer kon aanzien, na een jaar die eindeloos lang durende trui afmaken. Maar zo is Rif niet. Gelukkig niet.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Meer weten over Margriet Winterfair? Ga naar margrietwinterfair.nl.

Winterfair columnisten  Beeld Margriet
Beeld Margriet
Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden